Wokół omletu
Sycący, idealnie pasuje zarówno na obiad, jak i na przekąskę. Od naszej wyobraźni i smaku zależy, jak go przyrządzimy. Na słodko, na słono – zrób omlet swoich marzeń.


Jak przygotować?
Cała sztuka polega na tym, aby omlet odpowiednio usmażyć. Spód powinien być gładki i lekko przyrumieniony, środek tylko lekko ścięty, a wierzch pulchny. Do wymieszanych widelcem jajek dodajemy mleko lub wodę, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na mocno rozgrzaną patelnię (teflonową lub z dodatkiem odrobiny masła) i podsmażamy na wolnym ogniu, delikatnie mieszając widelcem.
Pod koniec smażenia, gdy góra jest jeszcze płynna, wytrawni kucharze składają omlet na pół. To jest też dobry moment, aby do placka dodać warzywa czy ser.
Na jeden omlet dajemy tylko jedno lub dwa jaja. Większa ich ilość może spowodować, że omlet zrobi się zbyt gruby i przez to niesmaczny. Na jedno jajo wystarczy łyżka wody.
Omlet najlepiej smażyć na maśle lub oliwie, w minimalnych ilościach. A do obiadu podać z sałatą i białym winem.
Jeszcze delikatniejszy
Najpopularniejszą i najdelikatniejszą odmianą omleta jest suflet, zrobiony z utartych żółtek z dodatkiem ubitej piany z białek.
Omlet będzie bardziej puszysty, jeżeli białka ubijemy ze szczyptą soli, a dopiero później dodamy żółtka.
Wiele możliwości
Ciekawą odmianą dla codziennego omletu z jaj będzie dodatek świeżych ziół, pomidora, papryki, bakłażana lub cukinii, a także, jeśli lubisz, drobno posiekanego czosnku i cebulki. Omlet możesz też podać z grzybami, kaparami, ostrymi kiełbaskami lub szynką.
Na deser
Omlet można też podać na słodko (tzw. biszkoptowy). Wtedy do ubitych jajek dodajemy mąkę pszenną i np. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki. Serwujemy go z dżemem, owocami lub bitą śmietaną.
Wypróbuj nasze przepisy