Wołowina po burgundzku
To typowe danie francuskie bez wątpienia zasmakuje nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.

Składniki
- 1,5 kg łopatki wołowej
- 40 dag wędzonego boczku
- 30 dag cebuli
- 80 dag pieczarek
- 5-6 marchewek
- 1,5 l czerwonego wytrawnego wina
- 8 łyżek koniaku lub brandy
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 ząbki czosnku
- sól,
- pieprz,
- rozmaryn,
- liście laurowe,
- 1 pęczek oregano
2 godz. 30 min
6-8 porcji
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić drobno, mięso w duże kostki. Cebulę i czosnek posiekać.
Masło rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć 10 minut mieszając. Po pięciu minutach dodać boczek, cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Zalać winem i koniakiem. Doprawić solą, pieprzem, dodać cztery liście laurowe i szczyptę rozmarynu. Dusić przez dwie godziny na średnim ogniu.
Pieczarki umyć, oczyścić, duże pokroić na ćwiartki, małe na połowę. Marchew obrać, pokroić na nieduże kawałki. Dodać do mięsa w połowie gotowania.
Gotowe danie udekorować posiekanym oregano, podawać z bagietką.
Zobacz także: