Wołowina stir-fry

Wołowina stir-fry
Wołowina stir-frymateriały prasowe

Wołowina stir-fry (szybko smażona na dużym ogniu) - przygotowanie:

Składniki

na sos ostro-kwaśny

  • Sos ostro-kwaśny
  • ⅓ szklanki (80 ml) sosu rybnego
  • sok z 2 limonek
  • 4 cieniutko pokrojone papryczki tajskiego chili
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka niepasteryzowanego miodu (w zależności od upodobań)
  • posiekana świeża kolendra

na stir-fry

  • 3 łyżki oleju kokosowego plus trochę więcej w razie potrzeby
  • 2 jajka
  • 2 świeże czerwone papryczki chili pokrojone w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • ½ szklanki (125 ml) rosołu z kury
  • 1 łyżeczka sosu rybnego, ewentualnie ciut więcej wedle uznania
  • 1 łyżeczka sosu tamari bez pszenicy lub soku kokosowego (w zależności od upodobań)
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
  • 2 spore garście świeżej bazylii tajskiej
materiały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?