Reklama

Wołowina w czerwonym winie

Wołowina ma opinię mięsa trudnego, ale warto się pomęczyć. Efekt będzie ekstra!

Składniki

  • 1,5 kg pręgi wołowej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1/2 litra bulionu wołowego
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, liście laurowe, tymianek

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić, zrumienić na patelni, przełożyć do żaroodpornego garnka. Wołowinę pokroić na kawałki (4 cm), obsmażyć. Dodać do boczku. Marchew i czosnek obrać, pokroić, obsypać mąką, podsmażyć, dołożyć do potrawy. Do garnka dodać wino, bulion, przecier, 2 liście laurowe, szczyptę tymianku, sól i pieprz, wymieszać, zagotować.

2. Garnek przykryć, wstawić do piekarnika (160°C) na 2 i 1/2 godz. Po 2 godz. dodać pokrojone i usmażone na maśle pieczarki i cebulę. 

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy