Wołowina w imbirowym sosie

Masz ochotę na konkretny, aromatyczny i rozgrzewający obiad? Polecamy przepis na smakowitą wołowinę w sosie imbirowym.

Soczysta wołowina w aromatycznym, imbirowym sosie
Soczysta wołowina w aromatycznym, imbirowym sosie123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g wołowiny (łopatka lub pręga)
  • 200 g mąki
  • 150 g cebuli
  • ok. 100 g ketchupu
  • garść śliwek suszoych
  • imbir mielony
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Umyj mięso i pokrój je w kostkę, uprzednio oczyszczając z błon. Posyp przyprawami i mąką, następnie podsmaż na mocno rozgrzanym oleju, razem z pokrojoną w kostkę cebulką. Skrop wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec wrzuć suszone śliwki (uprzednio namoczone w ciepłej wodzie) i dodaj ketchup. Do mięsa dodaj pozostałą mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i pozostałymi przyprawami. Duś jeszcze kilka minut. Podawaj z ziemniakami.

Zobacz także:

Kaczka w glazurze imbirowejStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?