Wołowina w imbirowym sosie
Masz ochotę na konkretny, aromatyczny i rozgrzewający obiad? Polecamy przepis na smakowitą wołowinę w sosie imbirowym.

Składniki
- 600 g wołowiny (łopatka lub pręga)
- 200 g mąki
- 150 g cebuli
- ok. 100 g ketchupu
- garść śliwek suszoych
- imbir mielony
- sól
- pieprz
- papryka mielona
- czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Umyj mięso i pokrój je w kostkę, uprzednio oczyszczając z błon. Posyp przyprawami i mąką, następnie podsmaż na mocno rozgrzanym oleju, razem z pokrojoną w kostkę cebulką. Skrop wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec wrzuć suszone śliwki (uprzednio namoczone w ciepłej wodzie) i dodaj ketchup. Do mięsa dodaj pozostałą mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i pozostałymi przyprawami. Duś jeszcze kilka minut. Podawaj z ziemniakami.
Zobacz także: