Wszystko, co musisz wiedzieć o bezie

Beza
Beza123RF/PICSEL

Bitą śmietanę, którą przekładasz bezowe krążki, ubij z nieco mniejszą ilością cukru niż zwykle, bo beza jest bardzo słodka. Tort bezowy po przełożeniu kremem wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Gdy beza zwilgotnieje, nie będzie się kruszyć przy krojeniu.

Warstwa bezowa na cieście (np. szarlotce, pleśniaku) pięknie się będzie prezentować  pod kruszonką, jeżeli  do ubijanych z cukrem białek wsypiesz torebkę kisielu wiśniowego w proszku - beza zyska nie tylko kolor, ale także konsystencję ptasiego mleczka.

Bezy ładnie wyrosną i będą puszyste, jeśli do ubijanych białek z cukrem dodasz szczyptę proszku do pieczenia. A co zrobić z pokruszonymi blatami bezowymi? Możesz posypać nimi lody serwowane w pucharku  lub wymieszać je z owocami jagodowymi i udekorować bitą śmietaną. Bezowy deser gotowy.

Zobacz również:

Samuraj z BytomiaINTERIA.PL
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas