Reklama

Wszystko, co musisz wiedzieć o bezie

Bitą śmietanę, którą przekładasz bezowe krążki, ubij z nieco mniejszą ilością cukru niż zwykle, bo beza jest bardzo słodka. Tort bezowy po przełożeniu kremem wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Gdy beza zwilgotnieje, nie będzie się kruszyć przy krojeniu.

Warstwa bezowa na cieście (np. szarlotce, pleśniaku) pięknie się będzie prezentować  pod kruszonką, jeżeli  do ubijanych z cukrem białek wsypiesz torebkę kisielu wiśniowego w proszku - beza zyska nie tylko kolor, ale także konsystencję ptasiego mleczka.

Bezy ładnie wyrosną i będą puszyste, jeśli do ubijanych białek z cukrem dodasz szczyptę proszku do pieczenia. A co zrobić z pokruszonymi blatami bezowymi? Możesz posypać nimi lody serwowane w pucharku  lub wymieszać je z owocami jagodowymi i udekorować bitą śmietaną. Bezowy deser gotowy.

Reklama

Zobacz również:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy