Reklama

Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach

Po czym poznać świeżą rybę? Na to pytanie odpowiada Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

Ryba w całości lub w filetach powinna mieć twarde łuski, świeży zapach, błyszczącą skórkę powleczoną przezroczystym śluzem, a mięso musi być gładkie i błyszczące.

Ważna kolejność

Rybę przygotowuję zgodnie z zasadą: najpierw oczyszczam ją pod bieżącą wodą, potem osuszam, skrapiam sokiem z cytryny, czyli zakwaszam, i zostawiam na 30 minut. Na koniec solę.

Duszona

Rybę duszę bez tłuszczu - układam ją na pokrojonych warzywach, np. cebulce, marchewce, pietruszce, i podlewam kilkoma łyżkami wody z dodatkiem soku z cytryny.

Reklama

Gotowana

Żeby gotowana ryba miała ładniejszy zapach, a także była lżej strawna, do wody dodaję 2-3 cienkie plasterki obranego świeżego imbiru.

Smażona

Aby ryba nie rozpadała się podczas przewracania na patelni, do tłuszczu dodaję trochę soku z cytryny lub soli. Jeżeli smażę filety ze skórką, nacinam ją w kilku miejscach, co zapobiega jej marszczeniu się i sprawia, że ryba równomiernie dojdzie.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy