Reklama

Reklama

Wszystko o pieczarkach

Myć czy nie myć? Oferowane w sklepach czy na bazarkach pieczarki przeważnie są czyste. Wtedy przecieram je tylko papierowym ręcznikiem.

Brudniejsze myję krótko pod bieżącą wodą, gdyż, jak wszystkie grzyby, nie lubią, aby zbyt długo je moczyć - szybko nasiąkają wodą, stają się mdłe i wodniste. Gdy pieczarki są ciemne i duże, ściągam z główek skórkę, a nóżki odcinam.

W ładnym kolorze

Żeby pieczarki po smażeniu, pieczeniu lub duszeniu zachowały ładny biały kolor, zaraz po oczyszczeniu skrapiam je sokiem wyciśniętym z cytryny.

Krojenie

Jeśli muszę pokroić pieczarki i chcę, by plasterki miały równą grubość, używam przyrządu do krojenia jajek.

Reklama

Ścieranie

Pieczarki ścieram, kiedy przygotowuję z nich kotlety lub burgery.

Z puszki

Pieczarki z puszki są dosyć mdłe. Dlatego odcedzam je i zalewam na dzień lub dwa sokiem z kwaszonych ogórków. Tak podkwaszone, są znakomitym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs lub ryb, a także sałatek.

Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje