Wszystko o pieczarkach
Myć czy nie myć? Oferowane w sklepach czy na bazarkach pieczarki przeważnie są czyste. Wtedy przecieram je tylko papierowym ręcznikiem.
Brudniejsze myję krótko pod bieżącą wodą, gdyż, jak wszystkie grzyby, nie lubią, aby zbyt długo je moczyć - szybko nasiąkają wodą, stają się mdłe i wodniste. Gdy pieczarki są ciemne i duże, ściągam z główek skórkę, a nóżki odcinam.
W ładnym kolorze
Żeby pieczarki po smażeniu, pieczeniu lub duszeniu zachowały ładny biały kolor, zaraz po oczyszczeniu skrapiam je sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krojenie
Jeśli muszę pokroić pieczarki i chcę, by plasterki miały równą grubość, używam przyrządu do krojenia jajek.
Ścieranie
Pieczarki ścieram, kiedy przygotowuję z nich kotlety lub burgery.
Z puszki
Pieczarki z puszki są dosyć mdłe. Dlatego odcedzam je i zalewam na dzień lub dwa sokiem z kwaszonych ogórków. Tak podkwaszone, są znakomitym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs lub ryb, a także sałatek.
Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna