Reklama

Wszystko o przyrządzaniu grilla

Mięso do grillowania kroję na mniejsze kawałki, dzięki temu równomiernie się upiecze wewnątrz i na zewnątrz.

Marynowanie

Przed grillowaniem przez kilka godzin maceruję mięso we własnoręcznie zrobionych marynatach. Wcześniej nakłuwam mięso, żeby aromatyczne dodatki lepiej w nie wniknęły. Marynata z oliwą i sokiem z cytryny zapobiega wysychaniu mięsa i sprawia, że po upieczeniu jest delikatniejsze. Z kolei marynata na bazie jogurtu lub maślanki powoduje, że mięso z grilla jest wyjątkowo soczyste.

Zioła i przyprawy

Do przygotowania marynat albo przyprawiania mięsa przed grillowaniem używam świeżych ziół i przeciśniętego przez praskę czosnku. Nadają one potrawom wyjątkowy aromat. Tak samo jak świeżo zmielony pieprz.   

Reklama

Na tackach

Mięso grilluję na aluminiowych tackach. Znajdujące się w nich karbowania i dziurki zapobiegają skapywaniu tłuszczu na brykiet i wydzielaniu się szkodliwych substancji w dymie.

Porady udzieliła Hanna Szymkiewicz  - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy