Wszystko o przyrządzaniu grilla
Mięso do grillowania kroję na mniejsze kawałki, dzięki temu równomiernie się upiecze wewnątrz i na zewnątrz.
Marynowanie
Przed grillowaniem przez kilka godzin maceruję mięso we własnoręcznie zrobionych marynatach. Wcześniej nakłuwam mięso, żeby aromatyczne dodatki lepiej w nie wniknęły. Marynata z oliwą i sokiem z cytryny zapobiega wysychaniu mięsa i sprawia, że po upieczeniu jest delikatniejsze. Z kolei marynata na bazie jogurtu lub maślanki powoduje, że mięso z grilla jest wyjątkowo soczyste.
Zioła i przyprawy
Do przygotowania marynat albo przyprawiania mięsa przed grillowaniem używam świeżych ziół i przeciśniętego przez praskę czosnku. Nadają one potrawom wyjątkowy aromat. Tak samo jak świeżo zmielony pieprz.
Na tackach
Mięso grilluję na aluminiowych tackach. Znajdujące się w nich karbowania i dziurki zapobiegają skapywaniu tłuszczu na brykiet i wydzielaniu się szkodliwych substancji w dymie.
Porady udzieliła Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna