Wygoda w kuchni

article cover
123RF/PICSEL

Wygoda w kuchni

Usuń zapach cukrem Mieliłaś w młynku do kawy aromatyczne przyprawy, np. goździki, i nie możesz pozbyć się zapachu z urządzenia? Nie martw się. Jest na to prosty i skuteczny sposób. Wsyp do młynka ćwierć szklanki grubego cukru i zmiel na puder. Zniknie nie tylko niechciany zapach, ale i osad ze ścianek. Potem wystarczy wysypać zawartość i dokładnie wytrzeć wnętrze urządzenia papierowym ręcznikiem. Cukru, który stał się pudrem, nie musisz wyrzucać. Wykorzystaj go do pieczenia kruchych ciasteczek. Doda im smaku i aromatu. Źródło: Rewia
Usuń zapach cukrem Mieliłaś w młynku do kawy aromatyczne przyprawy, np. goździki, i nie możesz pozbyć się zapachu z urządzenia? Nie martw się. Jest na to prosty i skuteczny sposób. Wsyp do młynka ćwierć szklanki grubego cukru i zmiel na puder. Zniknie nie tylko niechciany zapach, ale i osad ze ścianek. Potem wystarczy wysypać zawartość i dokładnie wytrzeć wnętrze urządzenia papierowym ręcznikiem. Cukru, który stał się pudrem, nie musisz wyrzucać. Wykorzystaj go do pieczenia kruchych ciasteczek. Doda im smaku i aromatu. Źródło: Rewia 123RF/PICSEL
Zasyp ryżem Niedojrzałe owoce, np. zielone banany, twarde gruszki, awokado lub mango prędzej będą nadawały się do jedzenia, gdy włożysz je do miski i na dwa dni zasypiesz ryżem. Uwaga! Nie wyrzucaj ryżu, w którym dojrzewały owoce. Opłucz go na sicie i wykorzystaj do obiadu, risotto lub zapiekanki. Twarde, zielone owoce dojrzeją również zawinięte w kilka warstw gazety. Trwa to jednak znacznie dłużej, bo około 4–5 dni.
Zasyp ryżem Niedojrzałe owoce, np. zielone banany, twarde gruszki, awokado lub mango prędzej będą nadawały się do jedzenia, gdy włożysz je do miski i na dwa dni zasypiesz ryżem. Uwaga! Nie wyrzucaj ryżu, w którym dojrzewały owoce. Opłucz go na sicie i wykorzystaj do obiadu, risotto lub zapiekanki. Twarde, zielone owoce dojrzeją również zawinięte w kilka warstw gazety. Trwa to jednak znacznie dłużej, bo około 4–5 dni. 123RF/PICSEL
Oczyść cebulą Nie musisz skrobać rusztu po grillowaniu. Bardzo łatwo oczyścisz go cebulą. Przekrój ją na pół, nabij na widelec i pocieraj jeszcze ciepłe (ale oczywiście nie gorące) pręty rusztu. Kiedy resztki jedzenia już się odkleją, wytrzyj pręty szmatką lub papierowym ręcznikiem. Cebula pomoże ci także pozbyć się przypalonych potraw z rusztu piekarnika. Oczyści także dno patelni lub rondla z przypalonych resztek.
Oczyść cebulą Nie musisz skrobać rusztu po grillowaniu. Bardzo łatwo oczyścisz go cebulą. Przekrój ją na pół, nabij na widelec i pocieraj jeszcze ciepłe (ale oczywiście nie gorące) pręty rusztu. Kiedy resztki jedzenia już się odkleją, wytrzyj pręty szmatką lub papierowym ręcznikiem. Cebula pomoże ci także pozbyć się przypalonych potraw z rusztu piekarnika. Oczyści także dno patelni lub rondla z przypalonych resztek. 123RF/PICSEL
Otwórz bez wysiłku Aby odkręcić słoik i nie nadwerężyć nadgarstka, puknij energicznie, ale nie za mocno, krawędzią wieczka o blat stołu. To sprawi, że powietrze dostanie się pod pokrywkę i odkręcisz ją bez trudu. Innym sposobem jest zanurzenie w gorącej wodzie (60–70°C) odwróconego do góry dnem słoika (do 1/3 wysokości). Pod wpływem ciepła metal pokrywki nieco się rozszerzy i gwint puści.
Otwórz bez wysiłku Aby odkręcić słoik i nie nadwerężyć nadgarstka, puknij energicznie, ale nie za mocno, krawędzią wieczka o blat stołu. To sprawi, że powietrze dostanie się pod pokrywkę i odkręcisz ją bez trudu. Innym sposobem jest zanurzenie w gorącej wodzie (60–70°C) odwróconego do góry dnem słoika (do 1/3 wysokości). Pod wpływem ciepła metal pokrywki nieco się rozszerzy i gwint puści. 123RF/PICSEL
Przyrządź idealne jajko Aby sadzone jajko nie rozlało się po patelni i nie przypaliło na brzegach, wbij je do ramki z papryki. Przetnij warzywo na pół, a następnie odetnij 2-centymetrowy pierścień. Rozgrzej na patelni trochę masła, połóż krążek papryki i wlej do niego rozbite jajko. Posyp przyprawami, zmniejsz ogień pod patelnią i usmaż. Jeśli chcesz, aby żółtko także się ścięło, przykryj patelnię pokrywką. Możesz również odwrócić ścięte od spodu jajko w papryce na drugą stronę. Jako wygodne ramki do sadzenia jajek sprawdzą się także krążki dużej cebuli. Jajka przygotujesz też w kromce pieczywa (najlepiej tostowego). Wytnij w niej otwór zwykłą szklanką. Podsmaż z jednej strony na patelni. Odwróć i wbij do środka jajko.
Przyrządź idealne jajko Aby sadzone jajko nie rozlało się po patelni i nie przypaliło na brzegach, wbij je do ramki z papryki. Przetnij warzywo na pół, a następnie odetnij 2-centymetrowy pierścień. Rozgrzej na patelni trochę masła, połóż krążek papryki i wlej do niego rozbite jajko. Posyp przyprawami, zmniejsz ogień pod patelnią i usmaż. Jeśli chcesz, aby żółtko także się ścięło, przykryj patelnię pokrywką. Możesz również odwrócić ścięte od spodu jajko w papryce na drugą stronę. Jako wygodne ramki do sadzenia jajek sprawdzą się także krążki dużej cebuli. Jajka przygotujesz też w kromce pieczywa (najlepiej tostowego). Wytnij w niej otwór zwykłą szklanką. Podsmaż z jednej strony na patelni. Odwróć i wbij do środka jajko. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?