Wygoda w kuchni
Nawet gdy gotowanie sprawia przyjemność, długie stanie w kuchni może prządnie zmęczyć. Podpowiadamy, jak ułatwić sobie niektóre czynności, aby zyskać więcej czasu dla siebie i bliskich.

123RF/PICSEL
Wygoda w kuchni
Nawet gdy gotowanie sprawia przyjemność, długie stanie w kuchni może prządnie zmęczyć. Podpowiadamy, jak ułatwić sobie niektóre czynności, aby zyskać więcej czasu dla siebie i bliskich.

Usuń zapach cukrem Mieliłaś w młynku do kawy aromatyczne przyprawy, np. goździki, i nie możesz pozbyć się zapachu z urządzenia? Nie martw się. Jest na to prosty i skuteczny sposób. Wsyp do młynka ćwierć szklanki grubego cukru i zmiel na puder. Zniknie nie tylko niechciany zapach, ale i osad ze ścianek. Potem wystarczy wysypać zawartość i dokładnie wytrzeć wnętrze urządzenia papierowym ręcznikiem. Cukru, który stał się pudrem, nie musisz wyrzucać. Wykorzystaj go do pieczenia kruchych ciasteczek. Doda im smaku i aromatu. Źródło: Rewia 123RF/PICSEL

Zasyp ryżem Niedojrzałe owoce, np. zielone banany, twarde gruszki, awokado lub mango prędzej będą nadawały się do jedzenia, gdy włożysz je do miski i na dwa dni zasypiesz ryżem. Uwaga! Nie wyrzucaj ryżu, w którym dojrzewały owoce. Opłucz go na sicie i wykorzystaj do obiadu, risotto lub zapiekanki. Twarde, zielone owoce dojrzeją również zawinięte w kilka warstw gazety. Trwa to jednak znacznie dłużej, bo około 4–5 dni. 123RF/PICSEL

Oczyść cebulą Nie musisz skrobać rusztu po grillowaniu. Bardzo łatwo oczyścisz go cebulą. Przekrój ją na pół, nabij na widelec i pocieraj jeszcze ciepłe (ale oczywiście nie gorące) pręty rusztu. Kiedy resztki jedzenia już się odkleją, wytrzyj pręty szmatką lub papierowym ręcznikiem. Cebula pomoże ci także pozbyć się przypalonych potraw z rusztu piekarnika. Oczyści także dno patelni lub rondla z przypalonych resztek. 123RF/PICSEL

Otwórz bez wysiłku Aby odkręcić słoik i nie nadwerężyć nadgarstka, puknij energicznie, ale nie za mocno, krawędzią wieczka o blat stołu. To sprawi, że powietrze dostanie się pod pokrywkę i odkręcisz ją bez trudu. Innym sposobem jest zanurzenie w gorącej wodzie (60–70°C) odwróconego do góry dnem słoika (do 1/3 wysokości). Pod wpływem ciepła metal pokrywki nieco się rozszerzy i gwint puści. 123RF/PICSEL

Przyrządź idealne jajko Aby sadzone jajko nie rozlało się po patelni i nie przypaliło na brzegach, wbij je do ramki z papryki. Przetnij warzywo na pół, a następnie odetnij 2-centymetrowy pierścień. Rozgrzej na patelni trochę masła, połóż krążek papryki i wlej do niego rozbite jajko. Posyp przyprawami, zmniejsz ogień pod patelnią i usmaż. Jeśli chcesz, aby żółtko także się ścięło, przykryj patelnię pokrywką. Możesz również odwrócić ścięte od spodu jajko w papryce na drugą stronę. Jako wygodne ramki do sadzenia jajek sprawdzą się także krążki dużej cebuli. Jajka przygotujesz też w kromce pieczywa (najlepiej tostowego). Wytnij w niej otwór zwykłą szklanką. Podsmaż z jednej strony na patelni. Odwróć i wbij do środka jajko. 123RF/PICSEL