Wymarzone, prosto z pieca!
Placki drożdżowe albo z ciasta francuskiego. Obłożone tak, jak lubisz...
Składniki na 4-6 porcji: 12 pomidorów (najlepiej podłużnych), 10 dag pomidorów marynowanych w oliwie, 2-3 cebule, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki cukru, suszone zioła prowansalskie, sól, pieprz, paczka ciasta francuskiego, świeże zioła do dekoracji.
Pomidory pokroić na połówki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Oprószyć solą, pieprzem, łyżką cukru oraz ziołami. Wstawić do piekarnika (150°C) na ok. 45 minut. W formie do tart rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać łyżkę cukru i skarmelizować. Zestawić.
Na karmelu ułożyć (skórką do góry) upieczone pomidory. Pomiędzy nimi włożyć suszone. Cebulę obrać, drobno pokroić, posypać resztą cukru i zeszklić na 2 łyżkach oliwy (nie powinna się zrumienić). Następnie cebulką posypać równomiernie pomidory.
Ciasto rozwinąć. Przykryć nim składniki. Zwisające brzegi docisnąć do formy. Wstawić do piekarnika (200°C). Piec ok. 15-20 minut. Gotową tartę wyjąć z piekarnika i delikatnie wyjąć na talerz (pomidory będą na wierzchu). Posypać parmezanem.
Składniki na 2 porcje: Ciasto: 2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki wody, 6 łyżek oliwy, sól, cukier. Dodatki: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 zielona papryka, 12-14 czarnych oliwek bez pestek, 1 ostra papryczka, 20 dag żółtego sera, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, rozmaryn, oregano.
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami wody. Odstawić zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia. Wlać go do mąki, potem posolić i dodać oliwę. Następnie wyrobić ciasto.
Przykryć je lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie warzywa umyć, obrać, pokroić cebulę i papryki w cienkie krążki. Oliwki pokroić w plasterki (kilka można zostawić w całości).
Ciasto wyłożyć na blachę, najlepiej okrągłą, zawijając jego brzegi do środka. Ułożyć na nim warzywa, posypać startym żółtym serem. Piec ok. 20 minut.
Składniki na 2 porcje: Ciasto: 2 szklanki mąki. 5 dag drożdży, sól, 1 łyżeczka cukru, 1-2 łyżki oleju, 1/2 szklanki mleka. Dodatki: 20 dag wołowiny, 1 zielona papryka, 20 dag żółtego sera, 2 łyżki oleju, 20 dag boczku, 1-2 cebule, sól, pieprz, 12 oliwek.
Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn i olej, dodać sól, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mięso pokroić w małą kostkę i przesmażyć na oleju, doprawić. Na suchej patelni uprażyć pokrojony boczek. Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka, oliwki w plasterki.
Ciasto rozwałkować i ułożyć na posmarowaną olejem blachę. Na ciasto rozłożyć wołowinę, boczek, oliwki, paprykę i cebulę. Wierzch posypać startym serem. Piekarnik nagrzać (250°C) i piec ok. 20 minut.
Składniki na 2 porcje: Ciasto: 2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej, 6 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, sól. Dodatki: 10-15 dag szybki wędzonej lub konserwowej, 1 cebula, 1/2 zielonej papryki, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, 2-3 plasterki ananasa z puszki.
Podgrzać lekko wodę, wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowy, wlać do mąki, dodać sól i olej, wyrobić ciasto. Gdy stanie się gładkie i jednolite, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Szynkę pokroić w grubą kostkę, cebulę w piórka, paprykę w mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkować, rozłożyć na blaszce i obłożyć dodatkami. Posypać tartym serem i piec (200°C) około 20 minut
Składniki na 2 porcje: Ciasto: 30 dag mąki, 5 dag drożdży, 1 łyżka oleju, sól. Dodatki: 10 dag salami, 15 dag sera mozzarella, 5 dag masła, sól, pieprz, 1 papryka.
W misce rozkruszyć drożdże i wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać w kopczyk, dodać sól i rozpuszczone drożdże. Wymieszać dokładnie widelcem. Dodać 1/2 szklanki wody i olej.
Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Zagnieść. Wyłożyć na blachę nasmarowaną oliwą. Salami i ser pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, ułożyć na cieście, posypać solą i pieprzem. Piec około 30 minut w 220°C.
Składniki na 2-3 porcje: Ciasto: 2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, sól, 1 łyżka mleka, 1 jajko. Dodatki: 10 dag salami, 20 dag sera żółtego, 15 dag pieczarek, sos pomidorowy, świeża bazylia.
Z pokruszonych drożdży przygotować rozczyn, poczekać, aż wyrośnie. Mąkę przesiać, dodać jajko i rozczyn oraz tyle wody, by powstało elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, posolić, lekko przesmażyć. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Gdy ciasto urośnie, rozwałkować na blaszce. Lekko posmarować sosem pomidorowym, układać pieczarki i salami, posypać tartym serem. Piec (220°C), aż ciasto lekko się zarumieni.