Reklama

Wynaleziony w Chinach „twarożek”

Wprowadzamy go do swojej diety nie ze względu na walory smakowe, lecz na jego cenną zawartość. Niskokaloryczny, lubi się z warzywami, grzybami i ziołami.

Neutralność smakową tofu możesz wykorzystać jako zamiennik mięsa, do sałatek, sosów, zup czy też pizzy.

Z warzywami 

Tofu pokrój w kostkę, smaż na oleju aż zbrązowieje, potem odsącz i odstaw. Grzyby shitake pokrój w plasterki. Różyczki brokuła, pokrojoną kapustę pekińską, miniaturowe kukurydze w całości, chińską fasolę i marchew pokrojoną w pałeczki zblanszuj w garnku z posolonym wrzątkiem i odcedź. W woku zeszklij na oleju czosnek, dodaj warzywa i duś pod przykryciem 7 minut. Wymieszaj mleko kokosowe, sos sojowy i sos do ostryg. Dodaj do warzyw. Na końcu dołóż grzyby, tofu i cebulkę dymkę. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 2 minuty. Podawaj gorące. 

Reklama

W sałatce

Przygotuj ogórek, pomidor i paprykę, mieszankę sałat, liście szpinaku, cebuli. Możesz też połączyć warzywa z owocami (np. mango, papają). Tofu zamarynuj w oliwie z oliwek, rozgniecionym czosnku, startym imbirze i sosie sojowym. Po 15 minutach wyjmij je z zalewy i usmaż. Marynatą polej warzywa. Dodaj tofu. Udekoruj sezamem i pestkami słonecznika.

W tofu znajduje się białko sojowe, zawierające aminokwasy przyswajalne przez nasz organizm w takim samym stopniu, jak białko zawarte w wołowinie i drobiu. Ponad 80 proc. znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to tłuszcze nienasycone, kwas linolowy i lecytyna, które zapobiegają odkładaniu się w naczyniach krwionośnych cholesterolu. Tofu jest również źródłem wapnia, a także soli mineralnych i witamin.

22/2016 Na Żywo

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy