Wypieki na święta
Szczególnie polecamy włoskie ciasto z pikantno-korzenną nutą.
Składniki: 120 g prażonych orzechów laskowych, 120 g prażonych migdałów, 80 g kandyzowanej skórki z cytrusów, 60 g mąki, 60 g suszonych moreli, skórka otarta z pomarańczy, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki tłuczonych goździków, 70 g masła, 60 g drobnego cukru, 100 g miodu, 2 jajka, masło do formy, cukier puder do posypania.
Uprażone w piekarniku (dla wydobycia aromatu) orzechy i migdały drobno posiekać. Wsypać do miski. Dodać kandyzowaną skórkę z cytrusów, drobno pokrojone morele i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać. Do drugiej misy przesiać mąkę i kakao. Dodać cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wymieszać. Połączyć z bakaliami.
Do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i wlać miód. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Potem powoli zagotować, aż masa zgęstnieje i zacznie ciemnieć. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i przygotowaną sypką mieszankę.
Ciasto wlać do natłuszczonej formy. Wierzch wygładzić zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 40 minut. Przed podaniem ciasto suto oprószyć cukrem pudrem.
Składniki: 350 g kandyzowanych owoców (ananas, papaja, kiwi, mango, czereśnie), 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 4 łyżki białego rumu, 2 jajka, 100 g drobnego cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 125 g mąki półgrubej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, pół łyżeczki cynamonu, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki oleju, 100 g mączki kokosowej (w sklepach internetowych), tłuszcz i mąka do formy, 150 g białej polewy czekoladowej.
Pokroić drobno 2/3 owoców kandyzowanych i wsypać je do miseczki. Dodać skórkę otartą ze sparzonej cytryny i rum. Wymieszać, odstawić na godzinę.
Jajka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, cukrem i cukrem wanilinowym na pianę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i zmieloną gałką muszkatołową. Wmieszać olej, owoce kandyzowane zamarynowane w rumie i mączkę kokosową. Formę na keks wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec około 60 minut. Wystudzić. Polać polewą, udekorować owocami. Odstawić do stężenia.