Wyśmienite bruschetty
Bruschetta to włoska przystawka. Dobra też z pomidorami, grzybami, czosnkiem i oliwą. Możemy dobierać składniki pod swój gust.
1. Groszek ugotować na parze (ok. 10 min), wystudzić. Natkę i bazylię opłukać (połowę bazylii odłożyć). Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Wszystkie składniki (bez skórki cytrynowej) zmiksować, dodając dwie łyżki oliwy i czosnek, doprawić solą i pieprzem.
2. Ciabatty pokroić ukośnie na 20 kromek. Obsmażyć na rumiano z obu stron na reszcie oliwy.
3. Grzanki ułożyć na półmisku. Połowę kromek posmarować serem ricotta, polać miodem, a drugą połowę - pastą z groszku. Posypać chili, skórką z cytryny, przybrać listkami bazylii.
Zobacz także: