Reklama

Wyśmienity tort

Uwielbiamy ją za niesamowity smak i zapach. Zapraszamy na rozpływające się w ustach czekoladowe słodkości.

Do podgrzanej śmietanki dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gdy wystygnie, przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki na 5-6 godzin lub całą noc. 

Pozostałą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając oba cukry. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Na koniec wsyp wymieszane suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, piecz 25-30 min w temp. 180°C. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. 

Reklama

Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową ubij mikserem (ok. 2 min) aż do otrzymania konsystencji kremu. Połowę rozłóż na pierwszym kawałku ciasta. Przykryj drugim kawałkiem. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Wierzch udekoruj wiórkami czekolady. Wstaw do lodówki.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy