Wystrzałowy placek
Znana cukierniczka w kuszącym programie ,,Wypieki z Anną Olson" pokazuje świat pieczonych pyszności, poczynając na muffinkach i bezach, a na kremowych tortach i croissantach kończąc. Przestawiamy jeden z jej przepisów.
Składniki:
- ¾ szklanki masła, miękkiego
- 1 szklanka cukru
- ¼ szklanki śmietanki
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki soli
- 2 szklanki owoców (np. połówki morel, plasterki brzoskwini, połówki śliwek, jeżyny)
- cukier z cynamonem do posypania
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stop. C. Natłuść brytfankę. Ubij masło z cukrem aż będzie puszyste. Ubij śmietankę, pojedynczo dodawaj jajka. Dodaj ekstrakty z wanilii i migdałów. W oddzielnej misce połącz mąkę, mielone migdały, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i sól. Dodaj całość do masła i mieszaj aż wszystko się połączy.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki, ułóż owoce delikatnie je wciskając w ciasto. Posyp cukrem i cynamonem i piecz przez 25-30 minut. Ostudź przed pokrojeniem i podaniem.
Przepis na wystrzałowy placek pochodzi z programu ,,Wypieki z Anną Olson", który można oglądać począwszy od 1 listopada. Program emitowany jest w soboty i w niedziele w godzinach: 08:05 i 15:00. Oraz w dni powszednie w godzinach: 07:40 i 14:00.