Wytrawne muffinki marchewkowo-cukiniowe
Nie przepadam za babeczkami cupcakes i często zastanawiałam się dlaczego. Doszłam do wniosku, że nie o ciasto tu chodzi, ale o ogromną warstwę o wiele za słodkiego i tłustego kremu na wierzchu. Próbowałam sobie zwizualizować swoją ulubioną babeczkę i wyszło na to, że powinna być wytrawna, choć z nutą słodyczy. Żeby zachować konwencję, zamiast warstwy lukru na wierzchu będzie miała humus - pisze autorka przepisu Monika Walecka.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Cebulę posiekaj. Podsmaż na łyżce oliwy, aby się lekko skarmelizowała. Możesz ją leciutko posolić — wtedy cebula puści sok i nie przypali się tak łatwo.
W jednej misce wymieszaj następujące składniki: roztrzep jajko z maślanką i oliwą, dodaj cebulę, kumin, startą marchewkę i cukinię.
Do drugiej miski przesiej mąkę, zmieszaj ją z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Składniki sypkie dodaj do składników płynnych i kilkoma ruchami łyżki zamieszaj wszystko.
Powstałym ciastem wypełnij formę do muffinek do dwóch trzecich wysokości.
Piecz około 25 minut, aż muffinki zrobią się złote.
Po upieczeniu lekko przestudź, wyjmij z foremek i daj im dobrze ostygnąć. Przed podaniem posmaruj każdą babeczkę grubą warstwą humusu.
Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".
Zobacz także: