Wytrawne naleśniki z fetą i buraczkami
Ćwikła oraz barszcz to nie wszystkie możliwości tego popularnego warzywa. Wypróbuj przepis na pyszne naleśniki z burakiem i serem feta.
Składniki
- 2 buraki
- 1 łyżka oliwy
- 190 g mąki
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 150 g fety
- suszona ostra papryka
- suszone oregano
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz. Przekrój na pół lub na ćwiartki. Ułóż na blasze. Skrop oliwą. Piecz 40-60 minut - do miękkości w 180°C. Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, mleko i połowę wody. Miksuj, aż w cieście nie będzie grudek, powoli dolewając resztę wody. Odstaw na 30 minut.
2. Buraki przestudź. Lekko je zmiksuj albo zetrzyj drobno na tarce. Wymieszaj z fetą. Dopraw pieprzem, papryką i oregano. Na rozgrzany olej kładź porcje ciasta i smaż naleśniki. Nałóż buraczkowy farsz i zroluj.
Zobacz także: