Wytworne muffiny z malinami
Jeśli szukasz prostego przepisu na efektowny deser, polecamy muffiny z gorzką czekoladą i malinami.
Składniki
- 170 g gorzkiej czekolady
- szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 jaja
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2–3 łyżki mleka
- 75 g mrożonych malin
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Maliny rozmrażamy na sitku, by osączyć z nadmiaru soku. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla razem z masłem i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostudzenia.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy czekoladowo-maślanej dodajemy cukier i mieszamy, żeby się całkowicie rozpuścił. Następnie, jedno po drugim, dodajemy jaja, miksujemy. Na koniec, stopniowo, na przemian z mlekiem, łączymy z mąką. Mieszamy, żeby składniki się połączyły.
3. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Każdą, do 3/4 wysokości wypełniamy ciastem, wyrównujemy. Na wierzch delikatnie wciskamy rozmrożone maliny. Pieczemy około 35 minut w 180ºC. Muffiny wyciągamy z formy i studzimy w papilotkach na metalowej kratce. Posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na talerz lub paterę. Podajemy do kawy lub herbaty.
Zobacz także: