Reklama

Wytworne muffiny z malinami

Jeśli szukasz prostego przepisu na efektowny deser, polecamy muffiny z gorzką czekoladą i malinami.

Składniki

  • 170 g gorzkiej czekolady
  • szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2–3 łyżki mleka
  • 75 g mrożonych malin
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Maliny rozmrażamy na sitku, by osączyć z nadmiaru soku. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla razem z masłem i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostudzenia. 

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy czekoladowo-maślanej dodajemy cukier i mieszamy, żeby się całkowicie rozpuścił. Następnie, jedno po drugim, dodajemy jaja, miksujemy. Na koniec, stopniowo, na przemian z mlekiem, łączymy z mąką. Mieszamy, żeby składniki się połączyły. 

3. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Każdą, do 3/4 wysokości wypełniamy ciastem, wyrównujemy. Na wierzch delikatnie wciskamy rozmrożone maliny. Pieczemy około 35 minut w 180ºC. Muffiny wyciągamy z formy i studzimy w papilotkach na metalowej kratce. Posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na talerz lub paterę. Podajemy do kawy lub herbaty.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy