Składniki: 1 puszka (425 ml) cieciorki (ciecierzycy), 2 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 15 dag komosy ryżowej, sól, pieprz, 10 dag migdałów ze skórką, 10 dag suszonych pomidorów marynowanych w oliwie, 4 dymki, 6 łyżek białego octu winnego.
Cieciorkę przełożyć na sitko i pozostawić tak, aż ocieknie z zalewy. Rozmaryn opłukać, oderwać igiełki od gałązek i drobno je posiekać. Czosnek obrać, drobniutko pokroić, wymieszać go z ciecierzycą, oliwą i rozmarynem. Następnie rozłożyć na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Zapiekać około 15 minut.
W tym czasie komosę ryżową ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Migdały posiekać, zrumienić na suchej patelni. Suszone pomidory pokroić w kosteczkę. Dymki oczyścić, pociąć na kawałeczki. Cieciorkę wyjąć z piekarnika, wymieszać z migdałami, suszonymi pomidorami i dymkami. Skropić octem winnym. Przyprawić pieprzem i solą. Sałatkę lekko przemieszać.