Z grzankami
Niby drobiazg, a dodaje daniom charakteru i struktury. Jesień to doskonały czas na grzanki!
Składniki:
4 duże cebule
400 g małych pieczarek
1,5 kg mięsa gulaszowego
6 łyżek oleju
Sól, pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżeczki suszonego majeranku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka bulionu instant
Słoik papryki konserwowej (370 ml)
6 kromek chleba wiejskiego
Pęczek natki pietruszki
125 g śmietany
Cebulę pokroić w półplasterki. Grzyby poprzekrawać. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć grzyby i cebulę. Oprószyć mąką, przesmażyć. Dodać majeranek i koncentrat pomidorowy. Dodać mięso. Wlać 2 litry wody, zagotować i dodać bulion. Gotować pod przykryciem 1,5 godziny. 15 minut przed końcem dodać pokrojoną w paski paprykę. Kromki pokroić na duże kawałki, ułożyć na posmarowanej olejem blasze i wstawić na 6-8 minut do rozgrzanego piekarnika (200 st. C). Zupę doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekana natką. Podawać z grzankami i śmietaną.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
1/3 bagietki
5 łyżek oliwy z oliwek
4 białe kiełbasy
1,5 kg pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Szczypta cukru
1-2 łyżki octu winnego
Pęczek bazylii
Bagietkę pokroić na kromki i usmażyć na oliwie na chrupiące grzanki. Kiełbasy pokroić w plastry i usmażyć na oliwie. Pomidory, cebulę o czosnek pokroić. Kiełbasę zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę i czosnek, po 2 minutach dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem cukrem i octem. Dodać bazylię i podsmażoną kiełbasę. Podawać z grzankami.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta