Z guacamole i kiełkami
Składniki
- 4 duże kromki razowego lub żytniego pieczywa
- 2 dojrzałe awokado
- sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny
- 1 ogórek wężowy
- 1 opakowanie dowolnych kiełków (np. rzeżuchy, fasoli mung,brokuła)
- sól, pieprz,
- 2-3 gałązki świeżej kolendry (niekoniecznie)
1. Ogórek umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w jak najcieńsze plasterki.
2. Kiełki opłukać na sicie, dobrze odsączyć.
3. Awokado przekroić na połowy, wyciągnąć pestkę. Miąższ wyjąć łyżeczką do herbaty, przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, połączyć z sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie posiekaną kolendrą do smaku. Można dodać szczyptę chili.
4. Kromki chleba opiec w tosterze lub na suchej patelni.
5. Każdą kromkę posmarować przygotowanym guacamole z awokado.
6. Udekorować plasterkami ogórka, lekko osolić, posypać kiełkami. Podawać od razu.
Zobacz również: