Reklama

Z jakich mięs przygotować szaszłyki?

Oto sposób na wyśmienite szaszłyki. Porad udziela Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

Szaszłyki możemy przyrządzić praktycznie z każdego rodzaju mięsa, a także z większości warzyw. Upieczemy je na grillu, w piekarniku lub usmażymy na patelni.

Marynaty

Dzięki nim mięso lub warzywa nie będą po upieczeniu suche, tylko soczyste i aromatyczne. Najprostsza marynata to oliwa z oliwek, trochę soku z cytryny, świeże zioła (np. bazylia, tymianek, oregano), odrobina czosnku, sól, pieprz. Mieszamy wszystkie składniki i w powstałym sosie zanurzamy mięso lub warzywa. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Kwestia patyczka

Szaszłyki nadziewamy na metalowe lub drewniane szpilki. Nigdy na plastikowe, gdyż sztuczne tworzywo wygina się podczas pieczenia. Jeśli chcemy, aby mięso łatwiej schodziło z drewnianych patyczków, należy włożyć te patyczki na noc do wody.

Reklama

Dobrze upieczone

Grillując szaszłyki, trzeba uważać, aby ogień nie był zbyt mocny, bo się spalą. Rozwiązaniem jest owinięcie ich folią aluminiową, która uchroni mięso przed ogniem i sprawi, że będzie soczystsze.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: szaszłyki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy