Z kiełbaskami i żurawiną
Składniki
na 4 porcje
- 16 małych kiełbasek
- 8 kromek chleba
- 2 cebule czerwone
- 6 łyżek konfitury z żurawiny
- 1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
1. Cebule obrać, pokroić na plasterki. Olej rozgrzać, wrzucić cebulę, dusić na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodać kiełbaski i smażyć je około 10 minut, by się przyrumieniły.
2. Kromki chleba opiec w tosterze (lub na patelni). Połowę ułożyć na talerzach. Na każdej położyć 4 kiełbaski bez cebuli.
3. Do cebuli na patelni dodać żurawinę i wino, doprawić solą i pieprzem, gotować, aż sos zgęstnieje, wsypać posiekaną natką. Polać kromki z kiełbaskami, przykryć kromkami chleba.
Zobacz również: