Z pęczakiem i kiełkami
Na co dzień i na wykwintne przyjęcie.
Składniki
- l 1/2 szklanki kaszy pęczak
- l marchewka
- l 1/3 małej cukinii
- l 3-4 rzodkiewki
- l 2 jajka
- l 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki (lub ugotowanej)
- l garść ulubionych kiełków, np. rzodkiewki, słonecznika, buraka
- Sos:
- l 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- l łyżka majonezu
- l sól
- l pieprz
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w plasterki.
Marchewkę, cukinię oraz rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Fasolę odsącz. Wymieszaj jogurt z majonezem, doprawiając solą i pieprzem.
Na spodzie salaterki lub w słoiczkach ułóż warstwę sosu i pęczak, następnie część marchewki, cukinię i rzodkiewkę i kolejną warstwę sosu.
Na niej pozostałą marchewkę, jajko oraz fasolę. Wierzch posyp kiełkami.
Zobacz także: