Reklama

Z różnych świata stron

Węgry albo Hiszpania? Chiny czy Australia? Wybierz się z nami w kulinarną podróż!

Węgierskie leczo

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg kolorowej papryki, 50 dag pomidorów, 2 duże cebule, 20 dag pieczarek, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, 40 dag kiełbasy (najlepiej pikantnej), 10 dag boczku wędzonego, papryka ostra w proszku, sól, pieprz.

Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na suchej patelni i zdjąć z niej. Cebulę pokroić w piórka, lekko przesmażyć na tłuszczu z boczku, zestawić patelnię z ognia, posypać papryką w proszku. Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić w plasterki.

Paprykę oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w paski. Rozgrzać olej, wrzucić paprykę i przesmażyć, mieszając. Dodać pieczarki, odparować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrojone wrzucić do papryki. Całość dusić, aż papryka zmięknie.

Reklama

Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę i drobno posiekany czosnek oraz przesmażoną cebulę i boczek, dusić całość jeszcze chwilę razem. Doprawić do smaku, jeśli lubimy, warto dodać ziół, np. oregano. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Hiszpańska paella z kurczakiem

Składniki na 6 porcji: 6 pałeczek kurczaka, 30 dag boczku, 30 dag ryżu, 2 cebule, 3 papryki kolorowe, 1 szklanka mrożonego groszku, 1 litr bulionu, 3 ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, sól, pieprz.

Paprykę oczyścić. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę, a paprykę w paski.

Na patelni rozgrzać 6 łyżek oliwy. Pałeczki z kurczaka posypać pieprzem i solą, obsmażyć na rumiano. Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwilę smażyć. Dorzucić paprykę.

Następnie wsypać umyty ryż i wlać bulion. Gotować, aż ryż wchłonie większość płynu. Pod koniec dodać groszek i gotować, aż będzie miękki.

Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na oliwie, posypać papryką i obłożyć nim paellę.

Australijski struś w winie

Składniki na 4 porcje: 60 dag udźca strusia, 2 średnie cebule, 2 duże pory, 1 mały seler, 3 marchewki, 1 mały kalafior, 1 szklanka groszku mrożonego, 3 pomidory, 1 szklanka wina (wytrawnego białego), 6 ziemniaków, oliwa z oliwek, sól,  pieprz.

Mięso opłukać, osuszyć. Włożyć do miseczki, posypać przyprawami i odstawić na godzinę.

Warzywa obrać, umyć. Cebule poszatkować, marchewki pokroić w kostkę, pory w talarki, seler w cienkie paseczki.

Mięso włożyć do garnka, posypać solą i pieprzem, dodać warzywa, zalać winem. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać zielony groszek i oliwę z oliwek.

Kalafior i ziemniaki ugotować osobno. Pomidory pokroić. Mięso wyjąć, pokroić w plastry, obłożyć warzywami, podawać.

Francuskie żeberka

Składniki na 4-5 porcji:  1,2 kg żeberek, 1 cukinia, 2 różnokolorowe papryki, 1 bakłażan, 5-6 małych cebulek, 2 główki czosnku, 4 mięsiste pomidory, zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa.

Żeberka podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem oraz posypać mieszanką ziół. Cebule pokroić na ćwiartki, cukinię i bakłażana w półplasterki, pomidory na cząstki, paprykę w kostkę.

W brytfannie na oliwie szybko obsmażyć pokrojone warzywa. Doprawić ziołami prowansalskimi solą i pieprzem.

Na jarzynce ułożyć żeberka. Obok umieścić całe główki czosnku przekrojone poziomo na pół. Wstawić do piekarnika (180°C) i piec około 40 minut.

Chińska potrawka z jajkiem

Składniki na 4-6 porcji: 2 szklanki ryżu, 40 dag filetu z kurczaka, 4 jajka, 2-4 łyżki oleju do smażenia, 2 marchewki, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 10 pieczarek, przyprawa do dań chińskich (gotowa mieszanka), 3 grzybki mun, sól, papryka.

Ryż ugotować na sypko. Grzybki namoczyć. Mięso umyć, pokroić na paseczki, posypać przyprawą do dań chińskich. Po 15 minutach usmażyć. Paprykę, marchew, pieczarki i cebulę oczyścić i pokroić. Grzybki mun pociąć w paseczki. Wszystko razem podsmażyć na oleju. Osobno usmażyć jajka. Usmażone porwać widelcem na kawałki.

Na patelni połączyć wszystkie składniki. Doprawić. Ciągle mieszając, jeszcze raz podsmażyć.

Niemiecka gęś z owocami

Składniki na 4 porcje: 1 tuszka gęsi, 50 dag winnych jabłek, 25 dag suszonych śliwek (bez pestek), 4-5 ząbków czosnku, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, pieprz, sól, bulion.

Tuszkę opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, a następnie pokroić w paski. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Ćwiartki jabłek pokroić na cienkie cząstki, wymieszać ze śliwkami.

Gęś napełnić owocami, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać gorącym bulionem, przykryć. Piecz (185°C) około 3 godziny.

Przygotować sos. Dokładnie wymieszać kwaśną śmietanę z mąką, zahartować, zagotować i przyprawić do smaku. Gęś polać sosem. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.



Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: paella | żeberka | gęś | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy