Z tęsknoty za latem
To nic, że na świeże owoce musimy poczekać kilka miesięcy. Te z przetworów są wyśmienite do ciast.
Składniki na 12 porcji: 4 żółtka, 2 szklanki mleka, 30 dag śliwek z kompotu, 1/2 kg kruchych herbatników, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek mąki pszennej, 25 dag masła, 2 szklanki konfitur o cierpkim smaku (z borówek lub żurawin), 10 dag łuskanych orzechów laskowych, tłuszcz do posmarowania formy, listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pokruszone herbatniki wsyp do miski. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wsyp ją do pokruszonych herbatników. Dodaj dwie łyżki konfitur z borówek lub żurawin, dokładnie ugnieć masę palcami i uformuj kuleczki o średnicy około 2 cm. Formę do tortu posmaruj margaryną, kuleczki ułóż na dnie.
2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj porcjami mąkę i dokładnie ucieraj. Bardzo gorące mleko wlej do ciasta. Zmiksuj, a następnie zagotuj, cały czas mieszając. Masę ostudź. Masło wyjmij z lodówki, by się ociepliło. Utrzyj je na puszystą masę, dodawaj porcjami masę z mąki, mleka i żółtek, cały czas ucieraj, by składniki się połączyły.
3. Masę wyłóż do tortownicy na kuleczki. Wyrównaj. Na wierzchu tortu ułóż grubą warstwę konfitur z borówek lub żurawin oraz śliwki z kompotu. Udekoruj orzechami laskowymi i listkami mięty. Tort wstaw na godzinę do lodówki.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut
Porcja: 425 kalorii
Składniki na 12 porcji: 80 dag gruszek w słodkiej zalewie, 10 łyżek mąki, 15 dag zmielonych migdałów, 10 dag mielonych orzechów włoskich, 4 łyżki masła, 8 łyżek cukru, cytryna, łyżeczka likieru pomarańczowego, galaretka wiśniowa, 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 l śmietany 30 proc., 6 łyżek cukru pudru, wiórki czekolady, listki mięty do dekoracji, 4 żółtka
Przygotowanie:
1. Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj masło, posiekaj je szerokim nożem. Dodaj zmielone migdały i orzechy, cukier, żółtka. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, dodaj oba składniki do ciasta, szybko je zagnieć, uformuj z niego kulę, zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, każdą rozwałkuj na cienki placek i piecz 20 minut na osobnych blachach wyłożonych pergaminem w temperaturze 180° C.
2. Gruszki osącz, skrop likierem. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Dwie gruszki zalej wiśniową galaretką, pozostałe zmiksuj blenderem, dodaj do nich połowę żelatyny, wymieszaj i wstaw do lodówki.
3. Śmietanę zmiksuj z cukrem na sztywno, dodaj drugą część żelatyny. Wymieszaj, wstaw do lodówki. Posmaruj pierwszy placek masą gruszkową, wyrównaj. Ułóż na niej połowę zastygłej śmietany, przykryj drugim plackiem i posmaruj resztą śmietany. Lekko dociśnij. Na wierzchu ułóż gruszki w galaretce, posyp ciasto wiórkami czekolady i udekoruj listkami mięty.
Przygotowanie: 90 minut
Porcja: 490 kalorii
Składniki na 16 porcji: kostka margaryny, szklanka wiśni z kompotu, 4 jajka, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki, cukier waniliowy, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 szklanka cukru, łyżka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao
Na krem i dekorację: 20 dag masła, 1/2 l mleka, 6 łyżek cukru pudru, budyń waniliowy, gotowa polewa czekoladowa, odrobina jasnej polewy, bita śmietana, wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
1. Miękką margarynę utrzyj z żółtkami, 1/2 szklanki cukru, cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodaj mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Ucieraj dłuższą chwilę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do ciasta i ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie podziel ciasto na dwie części. Jedną wyłóż na blachę posmarowaną margaryną i posypaną tartą bułką. Do drugiej połowy ciasta dodaj 3 łyżki kakao, dokładnie wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto.
2. Wiśnie osącz, wyłóż na ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 180° C.
3. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier puder. Ucieraj. Dodawaj po kilka łyżek schłodzonego budyniu, cały czas ucieraj. Gotowy krem budyniowy ułóż na cieście, polej czekoladową polewą oraz stróżkami jasnej polewy. Zrób ozdobny wzorek wykałaczką. Udekoruj bitą śmietaną i wiśniami kandyzowanymi.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 480 kalorii
Składniki na 12 porcji: 2 jajka, 20 dag mąki pszennej, 10 dag mielonych migdałów, 10 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag cukru, cukier waniliowy, cytryna
Na masę: duża puszka brzoskwiń (80 dag), bita śmietana, 20 dag konfitury morelowej, 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
1. Mąkę, mielone orzechy, masło oraz proszek do pieczenia posiekaj szerokim nożem tak, by z masła utworzyły się małe grudki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. W mące z masłem zrób dołek, wlej żółtka, jedno białko, dosyp cukier i cukier waniliowy. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na pół godziny do lodówki.
2. Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek, ułóż na papierze i nakłuj delikatnie widelcem. Piecz w 180° C ok. 30 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
3. Żelatynę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w kostkę. Połowę żelatyny połącz z brzoskwiniami, drugą porcję żelatyny - z konfiturą morelową. Obie masy odstaw do lodówki.
4. Na placku ułóż lekko zastygłą konfiturę morelową. Wstaw ciasto do lodówki, poczekaj aż masa zastygnie i wtedy nałóż brzoskwinie z żelatyną. Ponownie odstaw do zastygnięcia. Posyp z wierzchu płatkami migdałowymi, podawaj z bitą śmietaną.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut
Porcja: 395 kalorii
Świat i Ludzie 4/2011