Za co tak lubimy węgierki
Pyszne śliwkowe ciasto lub deser? To musi być śliwka węgierka.
Składniki na 20 sztuk:
Na ciasto: 40 dag mąki, 10 dag cukru, 3 dag drożdży, 5 dag rozpuszczonego masła, jajko, 180 ml ciepłego mleka
Na nadzienie i kruszonkę: 1 i 1/2 kg śliwek, mała puszka masy makowej, jajko, 15 dag obranych migdałów, 10 dag mielonych migdałów, 15 dag mąki, 13 dag miękkiego masła, 13 dag brązowego cukru, szczypta cynamonu, tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
1. Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę. Do naczynia wlej ciepłe mleko, wkrusz drożdże. Dodaj jajko, cukier, rozpuszczone masło, wymieszaj i wlej do mąki. Dokładnie zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby dobrze wyrosło.
2. Śliwki dokładnie umyj, osusz, każdą przekrój i wyjmij pestkę. Do miseczki włóż masę makową, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Przygotuj kruszonkę: do miseczki przesiej mąkę, dodaj masło, mielone migdały, brązowy cukier, cynamon i ugnieć lekko palcami.
3. Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj i umieść w foremce. Na ciasto wyłóż masę makową, na niej rozłóż śliwki, w środek każdej włóż po jednym obranym migdale. Śliwki posyp kruszonką. Ciasto piecz w 190° C ok. 50 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw je, by zupełnie ostygło.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 360 kilokalorii
Składniki na 10 porcji: 75 dag śliwek, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1/2 kostki miękkiego masła lub margaryny, 5 łyżek cukru pudru, żółtko, łyżka gęstej śmietany, 3 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżki płatków migdałowych, tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj miękkie masło, cukier puder, żółtko, śmietanę i szybko zagnieć jednolite gładkie ciasto. Zawiń je w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Śliwki umyj, przekrój, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
2. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód i brzegi. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz ok. 15 minut w 200° C. Przestudź, posmaruj powidłami, ułóż połówki śliwek (skórką do dołu), posyp płatkami migdałowymi i piecz jeszcze 15 min w temp. 180° C.
3. Tartę udekoruj miętą. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Warto wiedzieć: Śliwki powinny się znaleźć w jadłospisie tych osób, które cierpią na przewlekłe zaparcia - "wymiatają" zalegające w jelitach produkty przemiany materii. W Azji ze śliwek kiszonych w słonej zalewie przyrządza się specyfik zwany umebosi. Jest to ponoć niezastąpiony lek na zaburzenia przewodu pokarmowego. Dieta bogata w śliwki działa też przeciwmiażdżycowo (zmniejsza wchłanianie cholesterolu), a dzięki magnezowi i wit. B6 korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 25 minut
Porcja: 250 kilokalorii
Składniki na 8 porcji: 1 kg śliwek, 3 łyżki cukru, 2 czubate łyżki żelatyny, szklanka śmietanki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, opakowanie śmietan-fixu, gałązki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Kilka pokrój na cząstki i odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem za pomocą blendera.
2. Żelatynę rozpuść w 3-4 łyżkach wrzątku. Gdy lekko przestygnie, dodaj do masy śliwkowej i delikatnie wymieszaj. Przełóż ją do stożkowych foremek lub kieliszków do Martini i wstaw do lodówki na 2 godziny.
3. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem. Pod koniec dodaj cukier puder i śmietan-fix. Ubitą śmietankę odstaw do lodówki.
4. Galaretki wyjmij z foremek. Podawaj udekorowane listkami mięty, kleksami bitej śmietany oraz cząstkami świeżych śliwek.
Warto wiedzieć: Jeśli chcesz ususzyć śliwki, wybierz węgierki. Nadają się do tego jedynie bardzo dojrzałe sztuki, których skórka przy szypułce zaczyna się lekko marszczyć. Śliwki zanurz na minutę we wrzątku, dzięki temu skórka stanie się delikatniejsza. Następnie każdy owoc natnij i wyjmij z niego pestkę. Śliwki rozłóż na kratce i susz całą dobę w piekarniku w temperaturze 60° C. Kolejną dobę powinny spędzić w przewiewnym miejscu. Możesz też suszyć je 4-5 dni w piekarniku, włączając go 3 razy dziennie na 15 minut.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 190 kilokalorii
Składniki na 6 słoiczków: 3 kg śliwek węgierek, kawałek świeżego imbiru, 2 cytryny, 10 dag kandyzowanej skórki z cytryny, 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Słoiki umyj, wyparz i osusz (po umyciu wstaw je do nagrzanego do 150° C piekarnika na ok. 20 minut). Pokrywki od słoików przygotuj oddzielnie - gotuj je w garnku 5 min, wyjmij i odłóż do ostygnięcia.
2. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Duży garnek o grubym dnie wysmaruj olejem, włóż śliwki, smaż godzinę, często mieszając, na średnim ogniu, aż będą miękkie.
3. Imbir obierz (najlepiej oskrobać go łyżeczką) i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Cytryny starannie wyszoruj, osusz i cienko obierz. Świeżą i kandyzowaną skórkę drobno pokrój.
4. Porcję śliwek przełóż na sitko, przetrzyj drewnianą łyżką tak, by na sitku zostały tylko skórki. Gdy przetrzesz już wszystkie śliwki, otrzymany mus przełóż do garnka, dodaj przyprawy i wymieszaj. Powidła gotuj na małym ogniu 1,5 godziny, często je mieszając.
5. Do każdego słoika włóż gorące powidła i szczelnie zakręć (słoiki wcześniej ogrzej). Ustaw je na ok. 30 minut do góry dnem, wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze i jednocześnie wieczko zostanie zawekowane. Powidła w słoikach przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu - zachowają wtedy intensywny kolor.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 280 kilokalorii
Świat i Ludzie 33/2011