Zachwycające buraczki z dressingiem
Przepis Jamiego Oliviera.
Przygotowanie:
Odkrój i zachowaj ładne mniejsze listki buraczków, a resztę odrzuć. Przekrój większe bulwy na pół i gotuj buraczki pod przykryciem w garnku osolonego wrzątku 15-20 minut, aż zmiękną. W tym czasie wyciśnij sok z 1 klementynki do dużej miski, dodaj 1 łyżkę oliwy z pierwszego tłoczenia i sporo czerwonego octu winnego. Obierz pozostałe 3 klementynki, pokrój je w poprzek w cienkie krążki i ułóż na talerzach.
Odcedź buraczki, przelej je krótko zimną wodą, żeby lekko przestygły, i zdejmij z nich skórę. Niektóre przekrój na pół lub pokrój w plasterki, po czym obtocz wszystkie w dressingu. Skosztuj ich i dopraw je do smaku solą morską oraz czarnym pieprzem. Dodaj listki estragonu oraz buraczków i wymieszaj. Rozłóż buraczki na talerze, posyp serem kozim oraz pokruszonymi orzechami i skrop niewielką ilością oliwy z pierwszego tłoczenia.
W jednej porcji: kalorie 263 kcal, tłuszcze 18,1 g, tł. nas. 5,9 g, białka 9,8 g, węglow. 16,1 g, cukier 14,9 g, sól 0,6 g, błonnik 3,7 g
Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "5 składników. Gotuj szybko i łatwo". Wyd. Insignis Media 2017. Przekład Maria Brzozowska