Reklama

Reklama

Zachwycające buraczki z dressingiem

Przepis Jamiego Oliviera.

Czas przyrządzenia: 27 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 600 g młodych buraczków w różnych kolorach, najlepiej z liśćmi
  • 4 klementynki
  • ½ pęczka świeżego estragonu (15 g)
  • 100 g kruszącego się sera koziego
  • 40 g łuskanych połówek orzechów włoskich

Przygotowanie:

Odkrój i zachowaj ładne mniejsze listki buraczków, a resztę odrzuć. Przekrój większe bulwy na pół i gotuj buraczki pod przykryciem w garnku osolonego wrzątku 15-20 minut, aż zmiękną. W tym czasie wyciśnij sok z 1 klementynki do dużej miski, dodaj 1 łyżkę oliwy z pierwszego tłoczenia i sporo czerwonego octu winnego. Obierz pozostałe 3 klementynki, pokrój je w poprzek w cienkie krążki i ułóż na talerzach.

Odcedź buraczki, przelej je krótko zimną wodą, żeby lekko przestygły, i zdejmij z nich skórę. Niektóre przekrój na pół lub pokrój w plasterki, po czym obtocz wszystkie w dressingu. Skosztuj ich i dopraw je do smaku solą morską oraz czarnym pieprzem. Dodaj listki estragonu oraz buraczków i wymieszaj. Rozłóż buraczki na talerze, posyp serem kozim oraz pokruszonymi orzechami i skrop niewielką ilością oliwy z pierwszego tłoczenia.

Reklama

W jednej porcji: kalorie 263 kcal, tłuszcze 18,1 g, tł. nas. 5,9 g, białka 9,8 g, węglow. 16,1 g, cukier 14,9 g, sól 0,6 g, błonnik 3,7 g

Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "5 składników. Gotuj szybko i łatwo". Wyd. Insignis Media 2017. Przekład Maria Brzozowska

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy