Zadziwiający sposób na delikatną i soczystą wątróbkę
Przygotowanie wątróbki drobiowej, która będzie soczysta a zarazem dobrze wysmażona, często nastręcza problemów. Istnieje sposób pozwalający przygotować idealną wątróbkę i to bez smażenia.

Zbyt długa obróbka cieplna sprawia, że wątróbka staje się sucha i niesmaczna, jeśli w dodatku ma przypalone brzegi, może okazać się zupełnie niezjadliwa. Podanie niedopieczonej może zrazić do tego dania na wiele lat. Jak zatem przygotować wątróbkę drobiową, która będzie miękka, soczysta i aromatyczna? W Rosji prawdziwą furorę robi przepis na "wątróbkę w słoiku".
Danie przygotowuje się z dodatkiem jabłek, cebuli i ulubionych przypraw. Sposób przygotowania pozwala na idealne przenikanie się soków i aromatów, unikamy też niezdrowego smażenia. Danie wygląda też efektownie, ale podczas przygotowania, należy zachować ostrożność, by słoiki nie pękły.
Składniki
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 jabłko, pokrojone w cienkie plasterki
- 500 g wątróbki drobiowej
- Łyżeczka soli
- Pół łyżeczki pieprzu
- Pół łyżeczki granulowanego czosnku
- Łyżeczka ulubionej przyprawy (np. majeranek, zioła prowansalskie)
- Łyżka masła
Oczyszczoną wątróbkę obtaczamy w przyprawach. W słoiku umieszczamy warstwami cebulę, jabłka i wątróbkę. Ostatnią warstwę powinny stanowić jabłka. Na wierzch dodajemy łyżkę masła. Zamykamy folią aluminiową. Słoik wstawiamy do zimnego piekarnika. Wątróbkę zapiekamy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyłączeniu nie otwieramy piekarnika jeszcze przez 10-15 minut, aby wątróbka doszła, a słoik przestygł.