Zakwas buraczany

Składniki
- 1,5 kg buraków
- 5-8 ząbków czosnku lub pół nieobranej główki czosnku przekrojonej w poprzek
- 5-6 liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- skórka z 1 kromki żytniego chleba na zakwasie
Solanka
- 2 litry przegotowanej wody
- 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej
Jak przygotować zakwas buraczany? Znajdziesz na kolejnej stronie >>>
Przygotowanie:
1. Buraki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć je do wyparzonego słoja lub kamionki. Dorzuć przyprawy. 2. Całość zalej wodą z rozpuszczoną solą, tak aby buraki były zakryte. Przykryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce w temp. pokojowej. Gotowy zakwas przelej do butelek. Czas kiszenia: ok. 7 dni.Zobacz również: