Reklama

Zakwas buraczany

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • 5-8 ząbków czosnku lub pół nieobranej główki czosnku przekrojonej w poprzek
  • 5-6 liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • skórka z 1 kromki żytniego chleba na zakwasie

Składniki Solanka

  • 2 litry przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej

Jak przygotować zakwas buraczany? Znajdziesz na kolejnej stronie >>>

Przygotowanie:

1. Buraki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć je do wyparzonego słoja lub kamionki. Dorzuć przyprawy. 

2. Całość zalej wodą z rozpuszczoną solą, tak aby buraki były zakryte. Przykryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce w temp. pokojowej. Gotowy zakwas przelej do butelek. 

Czas kiszenia:  ok. 7 dni.
Zobacz również:


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: Zakwas z buraków
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy