Zakwas z buraków
Buraki zawierają potas, sód i magnez – pierwiastki odkwaszające organizm oraz pektyny, które wspomagają trawienie, obniżają poziom cholesterolu i hamują procesy gnilne w jelitach.
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone w grube plastry lub kawałki buraki włóż do wyparzonego kamionkowego naczynia. Powinny wypełnić ok. 3/4 naczynia.
2. Buraki przełóż pokrojonym lub zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Na wierzch ułóż kromkę chleba razowego.
3. Zalej buraki zalewą - solanką (przegotowaną i ostudzoną wodą wymieszaną z solą). Buraki nie mogą wystawać ponad poziom zalewy.
4. Dociśnij całość talerzykiem, naczynie nakryj ściereczką i odstaw na 5-7 dni w ciepłe miejsce - im cieplejsze, tym szybciej buraki sfermentują. Uwaga, po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni - zbierz ją, żeby nie zapleśniała. Wyjmij chleb.
5. Gdy zakwas jest gotowy, przelej go do wyparzonych i suchych słoików. Możesz go przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu - nawet do kilku miesięcy.
Zobacz także: