Zamiast żurku na wielkanocny stół. Pyszna, szybka i tania zupa z chrzanu
Uroczyste śniadanie, które rozpoczyna świętowanie Wielkiej Nocy, w wielu domach nie może obejść się bez żurku lub białego barszczu, tymczasem jest jeszcze jedna, zapomniana, tradycyjna zupa, która może być doskonałym zamiennikiem dla sztampowego żuru — to chrzanica. Zupa z chrzanu jest łatwa i tania w przygotowaniu, a przy tym sycąca i wyjątkowo pyszna.
Zupa chrzanowa nazywana też chrzanicą to bardzo prosta i niewymagająca wiele wysiłku, czasu ani uwagi potrawa. Jej dużą zaletą jest też koszt przygotowania — zupa z chrzanu należy do tańszych potraw.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W głębokim garnku o grubym dnie rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę.
- Wlej gorący bulion, dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz wędzone kości. Zagotuj.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę — dodaj do zupy chrzanowej.
- Białą kiełbasę umyj i w całości wrzuć do garnka.
- Dopraw zupę łyżką majeranku oraz zgodnie z własnym gustem solą i pieprzem.
- Gotuj przez 20 minut lub do miękkości ziemniaków.
- Na koniec dodaj chrzan — w zależności do marki w niektórych przypadkach wystarczy pół, w innych konieczny będzie cały słoiczek. Świeżo startego korzenia wystarczy dodać trzy — cztery łyżki. Zagotuj.
- Zdejmij zupę z chrzanu z palnika. W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej chrzanicy, a następnie wlej śmietanę do zupy.
Zupa chrzanowa zwyczajowo podawana jest z białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Możesz wzbogacić jej smak, dodając do niej także szczypiorek lub pietruszkę. Natomiast miłośnicy chleba nie wyobrażają sobie chrzanicy bez kromki tego powszedniego polskiego pokarmu.
***
Zobacz również:
Wielkanoc 2022 Jak uratować żurek, gdy jest zbyt kwaśny?
Jak zrobić majonez bez jajek i innych alergenów
Magda Gessler zdradza swój przepis na żurek. Polacy wciąż popełniają ten sam błąd!