Reklama

Zamiast żurku na wielkanocny stół. Pyszna, szybka i tania zupa z chrzanu

Uroczyste śniadanie, które rozpoczyna świętowanie Wielkiej Nocy, w wielu domach nie może obejść się bez żurku lub białego barszczu, tymczasem jest jeszcze jedna, zapomniana, tradycyjna zupa, która może być doskonałym zamiennikiem dla sztampowego żuru — to chrzanica. Zupa z chrzanu jest łatwa i tania w przygotowaniu, a przy tym sycąca i wyjątkowo pyszna.

Zupa z chrzanu: Przepis

Zupa chrzanowa nazywana też chrzanicą to bardzo prosta i niewymagająca wiele wysiłku, czasu ani uwagi potrawa. Jej dużą zaletą jest też koszt przygotowania — zupa z chrzanu należy do tańszych potraw.

Składniki

  • łyżka masła
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 200 gramów wędzonych kości wieprzowych
  • 1,5 l bulionu lub kostkę rosołową (najlepiej domowej roboty) i 1,5 l wody
  • 4 ziemniaki
  • 4 białe kiełbaski
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • słoik chrzanu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • szczypiorek

Zupa chrzanowa: Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W głębokim garnku o grubym dnie rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. 
  2. Wlej gorący bulion, dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz wędzone kości. Zagotuj.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę — dodaj do zupy chrzanowej
  4. Białą kiełbasę umyj i w całości wrzuć do garnka. 
  5. Dopraw zupę łyżką majeranku oraz zgodnie z własnym gustem solą i pieprzem. 
  6. Gotuj przez 20 minut lub do miękkości ziemniaków. 
  7. Na koniec dodaj chrzan — w zależności do marki w niektórych przypadkach wystarczy pół, w innych konieczny będzie cały słoiczek. Świeżo startego korzenia wystarczy dodać trzy — cztery łyżki. Zagotuj.
  8. Zdejmij zupę z chrzanu z palnika. W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej chrzanicy, a następnie wlej śmietanę do zupy.

Zupa chrzanowa zwyczajowo podawana jest z białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Możesz wzbogacić jej smak, dodając do niej także szczypiorek lub pietruszkę. Natomiast miłośnicy chleba nie wyobrażają sobie chrzanicy bez kromki tego powszedniego polskiego pokarmu.

Reklama

Smacznego!

***

Zobacz również:

Wielkanoc 2022 Jak uratować żurek, gdy jest zbyt kwaśny?

Jak zrobić majonez bez jajek i innych alergenów

Magda Gessler zdradza swój przepis na żurek. Polacy wciąż popełniają ten sam błąd!

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy