Jak zrobić majonez bez jajek i innych alergenów

Majonez – jedni nie wyobrażają sobie bez niego życia, inni wzruszają ramionami, traktując jako zupełnie zbędny dodatek. Co roku w okolicach Wielkanocy i Bożego Narodzenia Polskę rozgrzewa spór o to, który lepszy ten z Kielc, czy ten z Kalisza. Panie domu mają swoje patenty na to, jak zrobić najpyszniejszy, a alergicy zastanawiają się jak zrobić majonez bez jajek, musztardy, octu czy oleju. Okazuje się, że nie jest to wcale trudne. Sprawdź wypróbowane sposoby.

Domowy majonez wzbogaci smak każdej potrawy
Domowy majonez wzbogaci smak każdej potrawy123RF/PICSEL

Klasyczny majonez to zemulgowane z olejem żółtko z dodatkiem przypraw. Domowy, ze względu na dodatek surowego żółtka nie jest zbyt trwałym produktem i nie można go przechowywać dłużej niż kilka dni. Dłuższą trwałość ma majonez przemysłowy, wytwarzany zwykle z pasteryzowanych jajek. Majonez jest uniwersalnym dodatkiem do różnego typu dań ciepłych i zimnych - jajek, kanapek, sałatek. Doskonale realizuje się także w słodkich wypiekach, nadając im charakterystyczną strukturę i zapewniając odpowiednią wilgotność.

„Ewa gotuje”: Domowy majonezPolsat

Przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne, choć wymaga nieco wprawy. Na sklepowych półkach pojawiają się także wegańskie wersje tego przysmaku, które są odpowiednie nie tylko dla osób unikających produktów odzwierzęcych ze względów etycznych, lecz także dla alergików. Jak to zwykle bywa w przypadku gotowych produktów tego typu, ich skład często pozostawia wiele do życzenia, dlatego majonez bez jajek czy innych alergenów warto przygotować własnoręcznie - oto kilka sprawdzonych porad jak zrobić to dobrze.

Majonez bez jajek - jak go zrobić?

Zdaniem wielu, domowy majonez jest jeszcze smaczniejszy niż ten kupowany
Zdaniem wielu, domowy majonez jest jeszcze smaczniejszy niż ten kupowany123RF/PICSEL

Żółtko zapewnia klasycznemu majonezowi smak i konsystencję. Zemulgowane z olejem tworzy aksamitną emulsję. Czym zastąpić żółtko w majonezie? Odpowiedź jest prosta: aquafabą, czyli wodą odlaną z puszki lub słoika ciecierzycy. Ma ona właściwości podobne do białka jajek, doskonale się ubija i świetnie emulguje z olejem. Przyda się także czarna sól, która nadaje jajeczny posmak oraz płatki drożdżowe pełne umami, dzięki którym majonez bez jajek nabierze charakteru.

Majonez bez jajek składniki:

Składniki

Majonez bez jajek sposób wykonania:

Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w wysokim naczyniu blendera lub robocie kuchennym z opcją ubijania. Miksować do połączenia składników około 2 minuty.

Następnie dodać olej i miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Jeśli majonez nie chce się zemulgować, należy w pojemniku odstawić go do lodówki na 3-4 godziny do porządnego schłodzenia, a następnie ubić poruszając blenderem do góry i dołu.

Z racji braku surowego żółtka taki majonez bez jajek można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet do dwóch tygodni.

Wielu alergików zastanawia się jak zrobić majonez bez musztardy, laktozy czy w wersji bezglutenowej. Majonez zarówno w wersji klasycznej, jak i wegańskiej składa się z jajka lub jego zastępników oraz oleju. Pozostałe dodatki można dowolnie modyfikować, zatem majonez można ukręcić bez musztardy po prostu ją pomijając. Możemy też go modyfikować dodając dowolne dodatki. Magda Gessler, wielka fanka majonezu twierdzi:

Możemy go doprawiać jak chcemy: więcej musztardy, więcej cukru, jak Polacy lubią do majonezu. Wiadomo, że polski majonez jest jedynym majonezem na świecie, który ma cukier. Możemy dodać czosnku i wtedy to będzie aioli, kiedy tam będzie też oliwa z oliwek.
Wegański majonez (Ipla/Polsat)

Majonez bez glutenu i bez laktozy

Klasyczny domowy majonez jest z natury bezglutenowy, gdyż nie zawiera zbóż, zatem taką wersję można wykonać zarówno z przepisu na tradycyjną, jak i wegańską wersję (tu pomijając płatki drożdżowe). Podobnie rzecz ma się jeśli chodzi o majonez bez laktozy. Zarówno w wersji klasycznej, jak i (co oczywiste wegańskiej) majonez nie zawiera produktów mlecznych, zatem nie ma w nim laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Zatem zarówno majonez bezglutenowy, jak i bez laktozy można łatwo przygotować w wersji tradycyjnej i wegańskiej.

Baw się recepturą domowego majonezu, by w prosty sposób przyrządzić ulubiony sos
Baw się recepturą domowego majonezu, by w prosty sposób przyrządzić ulubiony sos123RF/PICSEL

Majonez bez oleju - sprawdzony przepis

Miłośnicy zdrowego stylu życia unikają majonezu, gdyż w ponad 90 proc. składa się on z tłuszczu. Czy można zatem przygotować majonez bez oleju? Ortodoksyjni fani majonezu powiedzą: "Nigdy w życiu", fani schabowego z kalafiora odpowiedzą: "Jak najbardziej".

Majonez bez oleju składniki:

Składniki

Majonez bez oleju sposób wykonania:

Żółtka przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać całość na gładki sos tak, aby nie było w nim grudek.

Majonez bez oleju przechowywać w lodówce do 24 godzin, najlepiej spożyć na świeżo po przygotowaniu.

*** 
Czytaj także:

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas