Jak zrobić majonez bez jajek i innych alergenów

Domowy majonez wzbogaci smak każdej potrawy
Domowy majonez wzbogaci smak każdej potrawy123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: Domowy majonezPolsatPolsat

Majonez bez jajek - jak go zrobić?

Zdaniem wielu, domowy majonez jest jeszcze smaczniejszy niż ten kupowany
Zdaniem wielu, domowy majonez jest jeszcze smaczniejszy niż ten kupowany123RF/PICSEL

Składniki

  • 375 ml łagodnego oleju (słonecznikowy, z pestek winogron, rzepakowy)
  • 125 ml wody z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki czarnej soli kalam namak (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki cukru
Możemy go doprawiać jak chcemy: więcej musztardy, więcej cukru, jak Polacy lubią do majonezu. Wiadomo, że polski majonez jest jedynym majonezem na świecie, który ma cukier. Możemy dodać czosnku i wtedy to będzie aioli, kiedy tam będzie też oliwa z oliwek.

Majonez bez glutenu i bez laktozy

Baw się recepturą domowego majonezu, by w prosty sposób przyrządzić ulubiony sos
Baw się recepturą domowego majonezu, by w prosty sposób przyrządzić ulubiony sos123RF/PICSEL

Majonez bez oleju - sprawdzony przepis

Składniki

  • Szklanka śmietany 15%
  • 2 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Duża szczypta soli