Reklama

Jak zrobić majonez bez jajek i innych alergenów

Majonez – jedni nie wyobrażają sobie bez niego życia, inni wzruszają ramionami, traktując jako zupełnie zbędny dodatek. Co roku w okolicach Wielkanocy i Bożego Narodzenia Polskę rozgrzewa spór o to, który lepszy ten z Kielc, czy ten z Kalisza. Panie domu mają swoje patenty na to, jak zrobić najpyszniejszy, a alergicy zastanawiają się jak zrobić majonez bez jajek, musztardy, octu czy oleju. Okazuje się, że nie jest to wcale trudne. Sprawdź wypróbowane sposoby.

Klasyczny majonez to zemulgowane z olejem żółtko z dodatkiem przypraw. Domowy, ze względu na dodatek surowego żółtka nie jest zbyt trwałym produktem i nie można go przechowywać dłużej niż kilka dni. Dłuższą trwałość ma majonez przemysłowy, wytwarzany zwykle z pasteryzowanych jajek. Majonez jest uniwersalnym dodatkiem do różnego typu dań ciepłych i zimnych - jajek, kanapek, sałatek. Doskonale realizuje się także w słodkich wypiekach, nadając im charakterystyczną strukturę i zapewniając odpowiednią wilgotność.

Przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne, choć wymaga nieco wprawy. Na sklepowych półkach pojawiają się także wegańskie wersje tego przysmaku, które są odpowiednie nie tylko dla osób unikających produktów odzwierzęcych ze względów etycznych, lecz także dla alergików. Jak to zwykle bywa w przypadku gotowych produktów tego typu, ich skład często pozostawia wiele do życzenia, dlatego majonez bez jajek czy innych alergenów warto przygotować własnoręcznie - oto kilka sprawdzonych porad jak zrobić to dobrze.

Reklama

Sprawdź również: Sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

Majonez bez jajek - jak go zrobić?

Żółtko zapewnia klasycznemu majonezowi smak i konsystencję. Zemulgowane z olejem tworzy aksamitną emulsję. Czym zastąpić żółtko w majonezie? Odpowiedź jest prosta: aquafabą, czyli wodą odlaną z puszki lub słoika ciecierzycy. Ma ona właściwości podobne do białka jajek, doskonale się ubija i świetnie emulguje z olejem. Przyda się także czarna sól, która nadaje jajeczny posmak oraz płatki drożdżowe pełne umami, dzięki którym majonez bez jajek nabierze charakteru.

Majonez bez jajek składniki:

Składniki

  • 375 ml łagodnego oleju (słonecznikowy, z pestek winogron, rzepakowy)
  • 125 ml wody z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki czarnej soli kalam namak (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki cukru

Majonez bez jajek sposób wykonania:

Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w wysokim naczyniu blendera lub robocie kuchennym z opcją ubijania. Miksować do połączenia składników około 2 minuty.

Następnie dodać olej i miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Jeśli majonez nie chce się zemulgować, należy w pojemniku odstawić go do lodówki na 3-4 godziny do porządnego schłodzenia, a następnie ubić poruszając blenderem do góry i dołu.

Z racji braku surowego żółtka taki majonez bez jajek można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet do dwóch tygodni.

Wielu alergików zastanawia się jak zrobić majonez bez musztardy, laktozy czy w wersji bezglutenowej. Majonez zarówno w wersji klasycznej, jak i wegańskiej składa się z jajka lub jego zastępników oraz oleju. Pozostałe dodatki można dowolnie modyfikować, zatem majonez można ukręcić bez musztardy po prostu ją pomijając. Możemy też go modyfikować dodając dowolne dodatki. Magda Gessler, wielka fanka majonezu twierdzi:

Majonez bez glutenu i bez laktozy

Klasyczny domowy majonez jest z natury bezglutenowy, gdyż nie zawiera zbóż, zatem taką wersję można wykonać zarówno z przepisu na tradycyjną, jak i wegańską wersję (tu pomijając płatki drożdżowe). Podobnie rzecz ma się jeśli chodzi o majonez bez laktozy. Zarówno w wersji klasycznej, jak i (co oczywiste wegańskiej) majonez nie zawiera produktów mlecznych, zatem nie ma w nim laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Zatem zarówno majonez bezglutenowy, jak i bez laktozy można łatwo przygotować w wersji tradycyjnej i wegańskiej.

Majonez bez oleju - sprawdzony przepis

Miłośnicy zdrowego stylu życia unikają majonezu, gdyż w ponad 90 proc. składa się on z tłuszczu. Czy można zatem przygotować majonez bez oleju? Ortodoksyjni fani majonezu powiedzą: "Nigdy w życiu", fani schabowego z kalafiora odpowiedzą: "Jak najbardziej".

Majonez bez oleju składniki:

Składniki

  • Szklanka śmietany 15%
  • 2 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Duża szczypta soli

Majonez bez oleju sposób wykonania:

Żółtka przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać całość na gładki sos tak, aby nie było w nim grudek.

Majonez bez oleju przechowywać w lodówce do 24 godzin, najlepiej spożyć na świeżo po przygotowaniu.


*** 
Czytaj także:

Majonez jakie ma właściwości i jak przygotować domowy
Przepis na domowy majonez
Czym zastąpić jajko w diecie wegańskiej

 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: majonez
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy