Zapiekana owsianka z jabłkami
Wszyscy potrzebujemy diety bogatej w witaminy, minerały, błonnik i żelazo. Szczególnie ważne jest, aby wartościowe potrawy znalazły się codziennie na talerzach naszych pociech.
Sposób przygotowania:
1. Płatki wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia, solą i imbirem. Dodaj połowę posiekanych migdałów i żurawinę. Wlej mleko i syrop klonowy, wszystko wymieszaj.
2. Posmaruj masłem naczynie żaroodporne. Przełóż do niego masę i wyrównaj łyżką.
3. Jabłka umyj i oczyść z nasion. Pokrój w półplasterki i wyłóż na masę owsianą. Posyp resztą migdałów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz 35 minut. Owsianka jest pyszna sama ale także z dodatkiem, np. sosu waniliowego, malin lub orzechów.
Zobacz także: