Zapiekana owsianka z jabłkami
Wszyscy potrzebujemy diety bogatej w witaminy, minerały, błonnik i żelazo. Szczególnie ważne jest, aby wartościowe potrawy znalazły się codziennie na talerzach naszych pociech.

Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka
- 1-2 szklanki mleka owsianego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 szklanka migdałów
- kawałeczek masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:1. Płatki wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia, solą i imbirem. Dodaj połowę posiekanych migdałów i żurawinę. Wlej mleko i syrop klonowy, wszystko wymieszaj. 2. Posmaruj masłem naczynie żaroodporne. Przełóż do niego masę i wyrównaj łyżką. 3. Jabłka umyj i oczyść z nasion. Pokrój w półplasterki i wyłóż na masę owsianą. Posyp resztą migdałów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz 35 minut. Owsianka jest pyszna sama ale także z dodatkiem, np. sosu waniliowego, malin lub orzechów.Zobacz także: