Zapiekane naleśniki

Składniki
- 125 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- 300 g brokułów
- 100 g gotowanej szynki
- 3-4 pomidory
- 130 g startego sera żółtego np., goudy lub morskiego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, mleko, olej oraz dużą szczyptę soli. Zmiksuj, by powstało gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki a jeśli za gęste więcej mleka). Miskę przykryj i odstaw na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem, po całej patelni. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor.
2. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć na 8 min do wrzącej osolonej wody. Osącz na sicie. Szynkę pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do brokułów dodaj szynkę oraz pomidory, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Na naleśnikach rozłóż warzywa, posyp serem (50 g). Zwiń. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Ułóż w nim naleśniki. Wierzch posyp pozostałym serem. Piecz 10-15 min w temp. 180°C.
Zobacz także: