Zapiekane naleśniki z grzybami

Zapiekane naleśniki z grzybami efektownie wyglądają i są obłędne w smaku.

Naleśniki zapiekane z grzybami
Naleśniki zapiekane z grzybami123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 1kg pieczarek
  • jajko
  • 250 ml mleka
  • 200 g + 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • masło
  • sól, pieprz
  • 400 ml bulionu
  • 250 g śmietany
  • natka pietruszki
  • 125 g tartego sera np. gouda
  • olej

Przygotowanie:

Prawdziwki moczyć przez około 20 minut w ciepłej wodzie.

Jajko, mleko i 250 ml i 200 g mąki wymieszać na ciasto naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.

Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Prawdziwki odsączyć i zachować wodę z namaczania.

Grzyby pokroić w paseczki. Cebulę smażyć na maśle, dodać pieczarki i prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem.

Oprószyć 3 łyżkami mąki, przesmażyć. Wlać bulion, wodę spod grzybów i śmietanę. Gotować 2 minuty. Dodać posiekaną natkę.

Z ciasta usmażyć 8 naleśników.

Na naleśniki nakładać sos, rolować i pokroić na mniejsze kawałki. Poukładać je w żaroodpornej formie.

Polać resztą sosu  posypać startym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku (200 st. C) przez 20-25 minut.

Zobacz także:

"Ewa Gotuje": Golonka w piwiePolsat
Styl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas