Zapiekane naleśniki z grzybami
Zapiekane naleśniki z grzybami efektownie wyglądają i są obłędne w smaku.
Przygotowanie:
Prawdziwki moczyć przez około 20 minut w ciepłej wodzie.
Jajko, mleko i 250 ml i 200 g mąki wymieszać na ciasto naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Prawdziwki odsączyć i zachować wodę z namaczania.
Grzyby pokroić w paseczki. Cebulę smażyć na maśle, dodać pieczarki i prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem.
Oprószyć 3 łyżkami mąki, przesmażyć. Wlać bulion, wodę spod grzybów i śmietanę. Gotować 2 minuty. Dodać posiekaną natkę.
Z ciasta usmażyć 8 naleśników.
Na naleśniki nakładać sos, rolować i pokroić na mniejsze kawałki. Poukładać je w żaroodpornej formie.
Polać resztą sosu posypać startym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku (200 st. C) przez 20-25 minut.
Zobacz także: