Zapiekane tacos
Inspiracje do gotowania można wyszukać wszędzie. My je znaleźliśmy w Meksyku.
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Przełóż do misy. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsyp trochę soli i wlej olej roślinny. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Po tym czasie mięso obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Cebule obierz i drobno posiekaj. Oczyść papryki i razem z pomidorami pokrój w kostkę. Chili i por pokrój w talarki, a kolendrę posiekaj.
Wszystkie warzywa i zioła włóż do misy (część kolendry odłóż do dekoracji). Następnie skrop sokiem z limonki, posól i dokładnie wymieszaj. Odłóż, aby składniki się przegryzły.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Opiecz tortille z obu stron na suchej patelni. Każdą posmaruj częścią guacamole, a na środku połóż trochę warzyw i mięsa. Złóż je na pół i włóż do formy. Wszystkie tortille posyp serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 190°C. Przed podaniem posyp resztą kolendry.
Zobacz także: