Reklama

Zapiekane tacos

Inspiracje do gotowania można wyszukać wszędzie. My je znaleźliśmy w Meksyku.

Składniki

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy tacos
  • papryka ostra
  • sól
  • 2 łyżki oleju roślinnego + do podsmażenia
  • zwykła i czerwona cebula
  • czerwona i żółta papryka
  • 20 dag pomidorów
  • 2 papryczki chili
  • 20 dag pora
  • pęczek kolendry
  • limonka
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 6 tortilli (lub placków kukurydzianych)
  • 6 łyżek pasty guacamole

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Przełóż do misy. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsyp trochę soli i wlej olej roślinny. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Cebule obierz i drobno posiekaj. Oczyść papryki i razem z pomidorami pokrój w kostkę. Chili i por pokrój w talarki, a kolendrę posiekaj.

Wszystkie warzywa i zioła włóż do misy (część kolendry odłóż do dekoracji). Następnie skrop sokiem z limonki, posól i dokładnie wymieszaj. Odłóż, aby składniki się przegryzły.

Reklama

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Opiecz tortille z obu stron na suchej patelni. Każdą posmaruj częścią guacamole, a na środku połóż trochę warzyw i mięsa. Złóż je na pół i włóż do formy. Wszystkie tortille posyp serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 190°C. Przed podaniem posyp resztą kolendry.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy