Zapiekane ziemniaki
To danie powstało, gdy spiżarnia świeciła pustkami, a do dyspozycji były tylko najprostsze składniki. Szybka przekąska dla tych, którzy nie tracą czasu na liczenie kalorii.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w skorupkach (20-25 minut w zależności od wielkości). Boczek i pieczarki pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni, a na koniec odsącz z tłuszczu. W misce dokładnie zmieszaj śmietanę, jajko, tarty żółty ser, boczek, pieczarki oraz majeranek. W rezultacie powstanie farsz, którym napełnisz wydrylowane, gotowane ziemniaki. Danie wstaw do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 10 minut. Podawaj na ciepło ze świeżo podsmażoną cebulą dymką.
Kreatywna zapiekanka z ziemniaka. To jeden z kulinarnych grzeszków łakomczuchów.
Przepis pochodzi z książki "Zachcianki" Darka Kuźniaka.