Zapiekanka á la lasagne
Potrawy z makaronu mają same zalety – są lekkie, zdrowe i odżywcze. Polecamy zapiekankę z mozzarellą.

Składniki
- 30 dag makaronu rurki
- 30 dag mieszanego mięsa
- przyprawa do lasagne
- 40 dag pomidorów z puszki
- 200 ml gęstej śmietany
- oliwa z oliwek
- ser mozzarella
Mięso umyj i zmiel dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
Stwórz gęsty, aromatyczny sos. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso. Dodaj puszkę pomidorów i przyprawę do lasagne. Całość wymieszaj i gotuj przez 4 minuty. Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem, aż woda odparuje.
Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem. Następnie ułóż warstwę makaronu i delikatnie polej go częścią śmietany.
Czynność tę powtarzaj, aż powstaną 3 warstwy.
Wierzch polej śmietaną i wygładź nożem. Posyp startym serem.
Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 200°C przez 45 minut.
Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.
Tak przygotowana lasagne idealnie smakuje posypana świeżą bazylią.