Zapiekanka makaronowa bolognese
Jeśli szukasz inspiracji na pożywne danie kolacyjne z pieca, oto świetny pomysł na zapiekankę z serem i mięsem mielonym.
Składniki
- 300 g makaronu penne (rurki)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g mielonej wołowiny
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g tartego parmezanu
- suszony tymianek
- suszone oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż cebulę i czosnek. Podsmaż. Dołóż mięso. Podsmaż, mieszając. Wlej passatę i koncentrat pomidorowy. Oprósz tymiankiem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Pod koniec dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie - o 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedź. Wymieszaj z sosem mięsnym bolognese. Dodaj ok. 2 łyżki z gotowania makaronu i połowę parmezanu. Przemieszaj.
3. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp pozostałym parmezanem. Zapiekaj 20-30 minut w 180°C. Udekoruj listkami bazylii.
Zobacz także: