Reklama

Reklama

Zapiekanka pasterska z groszkiem

Składniki

  • 5 średniej wielkości marchewek
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 200 g mrożonego groszku zielonego
  • 30 g masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 1/8 l mleka
  • 50 g sera żółtego
  • 6 podłużnych plastrów boczku wędzonego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrane i umyte ziemniaki oraz marchewki gotujemy 15 minut. Około 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy groszek. Warzywa odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i zasmażamy na nim na jasno mąkę, następnie rozprowadzamy mlekiem, cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, by nie powstały grudki. Doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy około 5 minut, aż powstanie gładki sos. 3 Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz marchewki kroimy w plastry.

Reklama

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przekładamy warzywa, polewamy sosem mlecznym i posypujemy tartym żółtym serem. Plastry boczku przekrawamy na pół i układamy na wierzchu. Zapiekamy 10 minut w 200ºC. Zapiekankę pasterską możemy podać na ciepło na obiad lub kolację z sezonowymi surówkami.

Zobacz także:


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy