Zapiekanka pasterska z groszkiem

Składniki
- 5 średniej wielkości marchewek
- 7 średniej wielkości ziemniaków
- 200 g mrożonego groszku zielonego
- 30 g masła klarowanego
- 2 łyżki mąki
- 1/8 l mleka
- 50 g sera żółtego
- 6 podłużnych plastrów boczku wędzonego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki oraz marchewki gotujemy 15 minut. Około 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy groszek. Warzywa odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i zasmażamy na nim na jasno mąkę, następnie rozprowadzamy mlekiem, cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, by nie powstały grudki. Doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy około 5 minut, aż powstanie gładki sos. 3 Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz marchewki kroimy w plastry.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przekładamy warzywa, polewamy sosem mlecznym i posypujemy tartym żółtym serem. Plastry boczku przekrawamy na pół i układamy na wierzchu. Zapiekamy 10 minut w 200ºC. Zapiekankę pasterską możemy podać na ciepło na obiad lub kolację z sezonowymi surówkami.
Zobacz także: