Zapiekanka pasterska z groszkiem
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki oraz marchewki gotujemy 15 minut. Około 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy groszek. Warzywa odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i zasmażamy na nim na jasno mąkę, następnie rozprowadzamy mlekiem, cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, by nie powstały grudki. Doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy około 5 minut, aż powstanie gładki sos. 3 Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz marchewki kroimy w plastry.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przekładamy warzywa, polewamy sosem mlecznym i posypujemy tartym żółtym serem. Plastry boczku przekrawamy na pół i układamy na wierzchu. Zapiekamy 10 minut w 200ºC. Zapiekankę pasterską możemy podać na ciepło na obiad lub kolację z sezonowymi surówkami.
Zobacz także: