Zapiekanka po toskańsku
Sycąca i pyszna zapiekanka dla całej rodziny!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać, pokroić na plastry razem z cukinią i pomidorami. Ser zetrzeć.
2. Rozgrzać olej (razem z oliwą z anchois). Usmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, zrumienić. Dołożyć pozostałe składniki sosu. Dusić 20 min.
3. W rondlu zasmażyć masło z mąką na beszamel, wlać mleko, zagotować, mieszając, wsypać parmezan, doprawić.
4. Do formy wlać połowę beszamelu, układać warstwami: ziemniaki, ser, cukinię, sos mięsny, ziemniaki, pomidory, sos mięsny, ziemniaki, beszamel, cukinia, pomidor, ser. Zapiekać 40 min w 190°C.
Zobacz także: