Reklama

Zapiekanka po toskańsku

Sycąca i pyszna zapiekanka dla całej rodziny!

Składniki

  • 70 dag ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 3 cukinie
  • 20 dag żółtego sera

Składniki na sos mięsny

  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała puszka anchois
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju

Składniki na sos beszamelowy

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 5 dag masła
  • 5 dag mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać, pokroić na plastry razem z cukinią i pomidorami. Ser zetrzeć. 

2. Rozgrzać olej (razem z oliwą z anchois). Usmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, zrumienić. Dołożyć pozostałe składniki sosu. Dusić 20 min. 

3. W rondlu zasmażyć masło z mąką na beszamel, wlać mleko, zagotować, mieszając, wsypać parmezan, doprawić. 

4. Do formy wlać połowę beszamelu, układać warstwami: ziemniaki, ser, cukinię, sos mięsny, ziemniaki, pomidory, sos mięsny, ziemniaki, beszamel, cukinia, pomidor, ser. Zapiekać 40 min w 190°C.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy