Zapiekanka po toskańsku
Sycąca i pyszna zapiekanka dla całej rodziny!
Składniki
- 70 dag ziemniaków
- 3 pomidory
- 3 cukinie
- 20 dag żółtego sera
na sos mięsny
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała puszka anchois
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- 3 łyżki oleju
na sos beszamelowy
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 5 dag masła
- 5 dag mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać, pokroić na plastry razem z cukinią i pomidorami. Ser zetrzeć.
2. Rozgrzać olej (razem z oliwą z anchois). Usmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, zrumienić. Dołożyć pozostałe składniki sosu. Dusić 20 min.
3. W rondlu zasmażyć masło z mąką na beszamel, wlać mleko, zagotować, mieszając, wsypać parmezan, doprawić.
4. Do formy wlać połowę beszamelu, układać warstwami: ziemniaki, ser, cukinię, sos mięsny, ziemniaki, pomidory, sos mięsny, ziemniaki, beszamel, cukinia, pomidor, ser. Zapiekać 40 min w 190°C.
Zobacz także: