Reklama

Zapiekanka z batatów

Po upieczeniu zapiekankę zostaw na 15 minut w piekarniku przy lekko otwartych drzwiach, żeby trochę przestygła. Dzięki temu nie będzie się rozsypywać i łatwiej ją pokroisz.

Składniki

  • 3 bataty
  • 20 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • 3 łyżki migdałów
  • 1/4 selera
  • 1/2 l bulionu
  • 5 dag parmezanu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz, liść laurowy, curry, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Bataty umyć, obrać, pokroić w kostkę, gotować w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić solą, pieprzem i gałką. Groszek przelać wrzątkiem, odsączyć. Cebulę i czosnek posiekać. Jabłko i seler obrać, pokroić w drobną kostkę. 

2. Na połowie oliwy zeszklić cebulę i czosnek, włożyć rozdrobnione mięso, smażyć 5 minut. Dołożyć groszek, jabłko i seler, smażyć jeszcze 5 minut. Dodać łyżkę curry, liść laurowy, wlać bulion, dusić 10 minut pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem. 

Reklama

3. Formę żaroodporną natłuścić łyżką oliwy. Na dnie rozsmarować połowę batatów, na nich ułożyć duszone mięso, przykryć resztą batatów. Posypać tartym parmezanem i posiekanymi migdałami, skropić łyżką oliwy. Piec 45 min w temp. 160°C, udekorować natką.



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy