Zapiekanka z batatów
Po upieczeniu zapiekankę zostaw na 15 minut w piekarniku przy lekko otwartych drzwiach, żeby trochę przestygła. Dzięki temu nie będzie się rozsypywać i łatwiej ją pokroisz.
Sposób przygotowania:
1. Bataty umyć, obrać, pokroić w kostkę, gotować w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić solą, pieprzem i gałką. Groszek przelać wrzątkiem, odsączyć. Cebulę i czosnek posiekać. Jabłko i seler obrać, pokroić w drobną kostkę.
2. Na połowie oliwy zeszklić cebulę i czosnek, włożyć rozdrobnione mięso, smażyć 5 minut. Dołożyć groszek, jabłko i seler, smażyć jeszcze 5 minut. Dodać łyżkę curry, liść laurowy, wlać bulion, dusić 10 minut pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem.
3. Formę żaroodporną natłuścić łyżką oliwy. Na dnie rozsmarować połowę batatów, na nich ułożyć duszone mięso, przykryć resztą batatów. Posypać tartym parmezanem i posiekanymi migdałami, skropić łyżką oliwy. Piec 45 min w temp. 160°C, udekorować natką.