Zapiekanka z batatów
Po upieczeniu zapiekankę zostaw na 15 minut w piekarniku przy lekko otwartych drzwiach, żeby trochę przestygła. Dzięki temu nie będzie się rozsypywać i łatwiej ją pokroisz.

Składniki
- 3 bataty
- 20 dag mielonej wołowiny
- 10 dag mrożonego groszku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kwaśne jabłko
- 3 łyżki migdałów
- 1/4 selera
- 1/2 l bulionu
- 5 dag parmezanu
- 4 łyżki oliwy
- 2 gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz, liść laurowy, curry, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Bataty umyć, obrać, pokroić w kostkę, gotować w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić solą, pieprzem i gałką. Groszek przelać wrzątkiem, odsączyć. Cebulę i czosnek posiekać. Jabłko i seler obrać, pokroić w drobną kostkę.
2. Na połowie oliwy zeszklić cebulę i czosnek, włożyć rozdrobnione mięso, smażyć 5 minut. Dołożyć groszek, jabłko i seler, smażyć jeszcze 5 minut. Dodać łyżkę curry, liść laurowy, wlać bulion, dusić 10 minut pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem.
3. Formę żaroodporną natłuścić łyżką oliwy. Na dnie rozsmarować połowę batatów, na nich ułożyć duszone mięso, przykryć resztą batatów. Posypać tartym parmezanem i posiekanymi migdałami, skropić łyżką oliwy. Piec 45 min w temp. 160°C, udekorować natką.