Dynię obierz i wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj dynię i również podsmaż. Dopraw warzywa solą i pieprzem.
Wlej 2 szklanki wody i mleko. Wszystko razem zagotuj. Dołóż smalec i gotuj przez 2 minuty, odstaw. Dla złagodzenia smaku dodaj resztę masła, a następnie połowę sera.
Pomidory umyj i podziel na ćwiartki. Wyjmij z nich pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj je w misce z pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanymi ziołami. Sos dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem.
Dyniową masę wlej do wysmarowanej formy. Wygładź powierzchnię. Rozłóż na niej sos pomidorowy.
Zapiekaj przez ok. 20 minut w temp. 180°C.