Zapiekanka z kurczakiem

Jeden przepis, a uczta dla ośmiu osób.

Jeżeli masz problemy z żołądkiem, unikaj żółtego sera przy dekoracji dania
Jeżeli masz problemy z żołądkiem, unikaj żółtego sera przy dekoracji dania 123RF/PICSEL

Piersi kurczaka umyć, rozbić tłuczkiem (najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej), posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki.

Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki, poddusić. Marchew obrać, zetrzeć na tarce, podsmażyć na 2 łyżkach masła.

Wymieszać z pieczarkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać płaty mięsa, przekładając warzywami. Piec 90 min w temp. 180°C. Na ok. 15 minut przed końcem posypać startym serem, podnieść temp. do 200°C.

Składniki

  • 4 podwójne piersi kurczaka
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 40 dag żółtego sera
  • 5 łyżek masła
  • sól
  • pieprz
8

Zobacz także:

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas