Zapiekanka z kurczakiem
Jeden przepis, a uczta dla ośmiu osób.

Piersi kurczaka umyć, rozbić tłuczkiem (najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej), posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki, poddusić. Marchew obrać, zetrzeć na tarce, podsmażyć na 2 łyżkach masła.
Wymieszać z pieczarkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać płaty mięsa, przekładając warzywami. Piec 90 min w temp. 180°C. Na ok. 15 minut przed końcem posypać startym serem, podnieść temp. do 200°C.
Składniki
- 4 podwójne piersi kurczaka
- 1 kg marchwi
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 40 dag żółtego sera
- 5 łyżek masła
- sól
- pieprz
8
Zobacz także: