Reklama

Zapiekanka z kurczakiem i papryką pod chrupiącą pierzynką

Można je jeść na okrągło, nie znudzą się i zawsze są pyszne. Polecamy przepis na sycącą zapiekankę na bazie ziemniaków z dodatkiem kurczaka i papryki.

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 3 żółte papryki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 dag żółtego sera
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1/2 cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do ziemniaków

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, ugotować w całości w osolonej wodzie, uważać, aby nie rozgotować. Piersi kurczaka pokroić w kostkę lub w paski, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Usmażyć na 3 łyżkach oleju. Mięso przełożyć do miski. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka. 

2. Papryki i cebulę usmażyć na tłuszczu po mięsie, wymieszać z kurczakiem. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Ziemniaki pokroić w plastry, połowę wyłożyć na dno naczynia, oprószyć przyprawą do ziemniaków. Przykryć papryką z kurczakiem i ziemniakami.

Reklama

3. Jaja roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę posiekanej natki i sok z cytryny. Zalać zapiekankę, posypać żółtym serem, startym na tarce o małych otworach, zmieszanym z bułką tartą i resztą natki. Zapiekać około 25 minut w temp. 180°C.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy