Zapiekanka z kurczakiem i papryką pod chrupiącą pierzynką
Można je jeść na okrągło, nie znudzą się i zawsze są pyszne. Polecamy przepis na sycącą zapiekankę na bazie ziemniaków z dodatkiem kurczaka i papryki.
Składniki
- 1,2 kg ziemniaków
- 50 dag piersi z kurczaka
- 3 żółte papryki
- 1 cebula
- 2 jaja
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 5 dag żółtego sera
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek bułki tartej
- 1/2 cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do ziemniaków
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, ugotować w całości w osolonej wodzie, uważać, aby nie rozgotować. Piersi kurczaka pokroić w kostkę lub w paski, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Usmażyć na 3 łyżkach oleju. Mięso przełożyć do miski. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka.
2. Papryki i cebulę usmażyć na tłuszczu po mięsie, wymieszać z kurczakiem. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Ziemniaki pokroić w plastry, połowę wyłożyć na dno naczynia, oprószyć przyprawą do ziemniaków. Przykryć papryką z kurczakiem i ziemniakami.
3. Jaja roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę posiekanej natki i sok z cytryny. Zalać zapiekankę, posypać żółtym serem, startym na tarce o małych otworach, zmieszanym z bułką tartą i resztą natki. Zapiekać około 25 minut w temp. 180°C.
Zobacz także: