Zapiekanka z mięsem

Zapiekanka z mięsem, czyli szybkie i tanie danie.

Zapiekanka z mięsem i kapustą
Zapiekanka z mięsem i kapustą123RF/PICSEL

Składniki

  • kapusta
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 20 dag ugotowanego ryżu
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki masła
  • 15 dag wędzonego boczku
  • szklanka śmietany
  • sól i pieprz
  • starta mozzarella

W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, ryż, sól i pieprz. Całość wymieszaj. Duś do miękkości. Przestudź i wrzuć pokrojone w kostkę pomidory.

Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na dnie rozłóż część boczku, a na nim kilka sparzonych liści kapusty oraz warstwę masy mięsnej. Całość posyp pokrojoną sparzoną kapustą i zalej śmietaną.

Czynność tę powtarzaj, aż do zużycia wszystkich składników.

Całość skrop roztopionym masłem. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Pięć minut przed końcem posyp zapiekankę mozzarellą i dopiecz.

Zobacz także:

Marcin Wasilewski o polskim jazzieStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas