Zapiekanka z mięsem, makaronem i warzywami
Proste i sycące danie.
Składniki
- 500 g makaronu
- 400 g mięsa mielonego
- 3 marchewki
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 150 ml bulionu warzywnego
- 2 kulki sera mozzarella
- 80 g żółtego sera, np. goudy
- 5 plastrów bekonu
- garść rukoli
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
1. Ugotuj makaron al dente. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Oczyść marchew i pokrój w plasterki. Umytą dokładnie cukinię przetnij wzdłuż i pokrój w półplasterki, a por w pierścienie.
2. Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć warzywa oraz mięso mielone. Podsmażaj chwilę na dużym ogniu, aż się zarumienią. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat, wymieszaj.
3. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną oliwy. Rozłóż na nim makaron oraz podsmażone mięso wraz z warzywami. Wlej bulion warzywny.
4. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach mozzarellę i żółty ser. Posyp nimi potrawę.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wstaw naczynie. Piecz około 20 minut, aż sery się roztopią, a całe danie zarumieni.
6. Bardzo dokładnie umyj i osusz rukolę. Porwij ją na duże kawałki.
7. Na patelni podsmaż pokrojony bekon. Wymieszaj go z rukolą, skrop oliwą i octem.
8. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i ułóż na niej bekon z rukolą. Podawaj gorące. Smacznego!
Zobacz także: