Reklama

Zapiekanka z pulpecikami

Możesz posypać zieleniną.

Składniki

  • 800 g kalafiora
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 g marchwi
  • 500 g mięsa mielonego
  • po 2 łyżki masła i mąki
  • łyżeczka musztardy
  • 200 ml mleka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • jajo
  • 60 g sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Kalafior dzielimy na różyczki i płuczemy w wodzie. Obraną marchewkę kroimy na kawałki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajo, cebulę z czosnkiem, musztardę, doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy. Z masy formujemy 12 klopsików, które podsmażamy 5-6 minut na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Kalafior gotujemy 6 minut w osolonej wodzie razem z marchewką, odcedzamy. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wlewamy bulion, mleko i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Na koniec do sosu dodajemy tarty ser, mieszamy.

Reklama

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy do niego warzywa i klopsiki, zalewamy sosem i zapiekamy 20 minut w 200ºC.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy