Przygotowanie:
Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Kalafior dzielimy na różyczki i płuczemy w wodzie. Obraną marchewkę kroimy na kawałki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajo, cebulę z czosnkiem, musztardę, doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy. Z masy formujemy 12 klopsików, które podsmażamy 5-6 minut na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Kalafior gotujemy 6 minut w osolonej wodzie razem z marchewką, odcedzamy. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wlewamy bulion, mleko i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Na koniec do sosu dodajemy tarty ser, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy do niego warzywa i klopsiki, zalewamy sosem i zapiekamy 20 minut w 200ºC.
Zobacz także: